Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Katter är favoriten av husdjur, på grund av dess charm och smarthet?

2 kommentarer

catlong

Allt om katter 🙂 Katter är vanliga och syns ofta runt omkring oss i vårt boende. Jag har haft en som ung och den var bestämd, en tvåmans-katt 🙂 Numer stoppar allergin mig, annars skulle jag ha en. Men mycket kul veta om detta husdjur.
Någon tror att katter som ej får vara ute mår dåligt har fel, det är en vana och om, kan man ha dem kopplade och – se på dyra raskatter. Vem vågar ha dem ute vind för våg? Bor man fritt och med nära till naturen så är det en sak för sig.

Katt (Felis catus), även känd som tamkatt, är ett relativt litet, smygjagande rovdjur i familjen kattdjur och ett vanligt sällskapsdjur i stora delar av världen. Katten ser sex gånger bättre än en människa i mörker, men är liksom vi blinda i totalmörker. En huskatt sover ofta uppemot 16 timmar per dygn. Ungefär 3/4 av den tiden är det fråga om lätt sömn, och katten kan då lätt vakna av till exempel kvittret från en fågel.

En katt kan leva i kan leva 15-20 år, om den blir väl omhändertagen. Olika raser har också olika levnadsålder. Det finns katter som blivit upp emot 30 år, men detta är väldigt sällsynt.

Förr i tiden?
Vildkatten blev tidigt domesticerad av människan som nyttodjur för att hålla efter skadedjur eller för sällskap, både på landet och i stadsmiljö. Till havs har man sedan gammalt haft skeppskatter som skyddade mot gnagarangrepp på tåg och proviantförråd. Tidigare ansågs egyptierna vara den kultur som längst har haft katten som tamdjur, eftersom katten hölls som heligt djur där. Den äldsta kända kattgraven återfanns emellertid på Cypern år 2004, och kan vara 9 500 år gammal

Hur många sorter?
The Cat Fanciers’ Association, CFA. godkänner idag (enligt förbundets webbplats) 37 olika kattraser, medan TICA på sin sajt listar 62 olika raser och varianter.

Vilka raser är vanligast?
De vanligaste kattraserna i Sverige är, förutom huskatten, Norsk skogskatt, Perser, Helig Birma, Ragdoll och Maine Coon.

Hur många katter tror man finns i Sverige?
År 1998 fanns ca 1,2 miljoner katter i svenska hushåll. Idag aningen osäkert, men aningen mindre möjligen enligt statistiken, även om det låter hemskt mycket?  

siameskatt

Kuriosa?
En födde 420 ungar, en annan är inte högre än 15,24 centimeter och en tredje har 19 centimeter långa morrhår. Savannah anses vara en av de största kattraserna. Det är en lång, slank katt med distinkta mörka fläckar.

Äldsta katten.
Den 3 augusti 1967 föddes Creme Puff och dog – 38 år och 3 dagar senare, i augusti 2005. Creme Puff bodde med husse Jake i Texas.

Störst?
Scarlett’s Magic, 1,5 år då, är världens högsta tamkatt – hon når 43,43 centimeter mellan axel och tass.

Världens längsta katt, mätt mellan nos till svans? Scarlett är av rasen savannah, som är en korsning mellan en serval och och en vanlig katt som har tagits fram i USA. (2009).
Pris? Upp till 70 000 kronor är inte ovanligt för en savannah-katt. Men högst är Trouble är 48,3 centimeter hög. Han bor hos matte Debbie Maraspini och mättes i oktober 2011. Ses på bilden.

Rikaste katten?
Rikaste katten. 84 miljoner kronor – så mycket fick Blackie, den rikaste katten genom tiderna ärva när husse Ben Rea dog i maj 1988. Husse hade tjänat ihop förmögenheten på antikviteter och vägrade ta med släkten i testamentet (till Blackies glädje).

Smartaste kattraserna?
En källa noterar de tio främsta, men på första plats väljer man fyra stycken, dock är det omöjligt bestämma. Ta det som en fingervisning 🙂
Världens smartaste kattras är inte en utan flera. De har valt att låta fyra kattraser dela på förstaplatsen eftersom de alla är väldigt närbesläktade och mycket lika till både utseende och temperament.

Siamesen, på bild, härstammar från Siam (nuvarande Thailand) och har funnits naturligt i flera hundra år. Balinesen har inget med ön Bali att göra, utan är en långhårig variant på siamesen. Orientalisk korthår är i stort sett en siames utan ”masken” i ansiktet och med en annan ögonfärg. Detsamma gäller orientalisk långhår, med skillnaden att den har längre päls.

Alla fyra raserna har samma eleganta kroppsform och det utmärkande trekantiga ansiktet med mandelformade ögon, lång nos och stora öron. Siames- och orientalkatter är mycket intelligenta och utåtriktade. De är sällskapliga och kärleksfulla och gillar att vara omkring människor och andra katter. De vill inte ligga i soffan och sova hela dagarna, utan vill aktiveras, leka och utforska.

Korta rasfakta ex:

En ragdoll är lugn katt utan att vara tråkig, den är kelig utan att vara påflugen, den är lätthanterlig och nyfiken, den vill gärna vara där du är. Många tycker att ragdollen mer är som en hund.
Norska skogkatten är till skillnad från ragdollen mycket mer ”katt”. Den är en vänlig, lekfull, social och brukar välja ut någon i familjen som den tyr sig lite extra till. Det är en mycket intelligent katt, som lätt lär sig att öppna dörrar etc. Skogkatten är en energisk katt som älskar utelivet och allt vad det innebär.

Ocicat är en sällskaplig, aktiv, intelligent och tystlåten katt, sitt till synes vilda yttre till trots. Den är kraftfullt och smidigt byggd, har medellånga, muskulösa ben med ovala, kompakta tassar och lång, medelsmal svans.
Siames är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför katt, som med sitt karaktäristiska djupa röstläge ”talar” med bestämd stämma. Den trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig.

Sphynx (Sfinx) vars personlighet är obeskrivlig. Den älskar livet och är nyfiken på allt och alla. Går fram till främmande personer och hälsar på dom. Livliga och fylld med självförtroende. Har en stor intelligens. En del människor säger om Sphynxen att det är en del katt, en del hund, en del människa och en del clown. Den är mycket sällskapssjuk.
Abessinier är en medelstor katt som ger ett graciöst och elegant intryck. De är slanka, smidiga och muskulösa. Abessiniern har ett hjärtformat ansikte med stora alerta öron, gärna med tofsar.

Persern oftast vänlig, lugn och tystlåten. Behandlas den som en prydnadskudde, blir den lika opersonlig som en sådan och tappar gnistan, men behandlas den som en levande katt, blir den lika livfull och givande som vilken katt som helst. Pälsen på en perserkatt kräver. Saknade du något? 🙂

Källor:
katterian.se
sv.wikipedia.org
sverak.se
aftonbladet.se
nyheter24.se
varldenshaftigaste.se
kattdags.n.nu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Katter är favoriten av husdjur, på grund av dess charm och smarthet?

  1. Jätteintressant artikel gärna mer raser och hur dom är. …tack fina Janne ❤❤

    Liked by 1 person