Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten och julen, fakta varje dag och – om nya julkalendern m.m….

Detta bildspel kräver JavaScript.

Dag 1. Idag och framöver ska jag varje dag till julafton berätta någonting om julen, om Tomten, den riktiga – jag ska framföra fakta och teorier som vuxna och barn kan ”tro” på. Det är sanning, men tror man lite så kan man skapa mera bilder – tänk dinosaurier, vem trodde de hade funnits? Men det blir även den vanliga bloggen med en och annan okänd känd för att få en bra mix hela månaden. Jul är tradition i bloggen dock 🙂

I en knapp månad kan ni alltså lära er allt kring julen, seder och bruk. Rött har blivit julens färg. När det är mörkt och kallt ute passar den varma röda färgen. Blått är en kall färg anses det.

Jenny Nyström som gjorde kort och bilder av Tomten sa själv att hon inte visste var tomtens drag kom ifrån utan hon bara tyckte att han skulle se ut på ett visst sätt. Dessutom sa hon att vår svenska jultomte ska vara gråklädd. I den svenska folktron var tomtarna gråa med röd mössa. På vintern är min uppfattning klar, grå eller blå jacka.

Tomten kallas även tomtevätte. I Skåne, Danmark och Norge kallas han företrädesvis nisse. Tomten finns ju såklart året runt och – det finns olika. Några kända (inräknat släktingar) är bl.a. tomtegubbar, gårdstomte, pysslingar, vättar, lyktgubbar med flera…

Avslutar med att berätta om årets julkalender, Selmas Saga – som är ett magiskt juläventyr. I centrum står den märkliga forskaren Efrahim von Trippelhatt som spelas av Johan Ulveson. Åttaåriga Selma spelas av Ester Vuori och den andra stora barnrollen av Leo Hellenius.

För manus och regi står Per Simonsson och Stefan Roos, som också ligger bakom den hyllade julkalendern Tjuvarnas jul. I Selmas saga ska en luftskeppsexpedition söka svar på frågan som alla barn ställer sig i jultider: finns tomten?
Bilden på julkalenderns barn.

Tänk på att tro är något som folklivsforskare Ebbe Schön skrivit om.
”Tomten” är en magisk figur som bor inuti alla som tror på honom, han är verklig endast så länge du tror att han är verklig.”

Så glöm ej häng på, berätta för barn och barnbarn om julen, du får alla berättelser även om ex renarna, vad de heter, nissarna, hur var det förr etc
Nyår beskriver likaledes firande jorden runt och om förr…

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
egna samtal/intervjuer
svt.se
vipatv.svt.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.