Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Minns du Göingeflickorna, trio på 60-talet med folkdräkt…

goingef

Hemvävda, svenska trion Göingeflickorna var poppis framförallt på 1960-talet, vilka var de?

Göingeflickorna var en svensk flickvokaltrio från Boalt, Östra Göinge i Skåne, som bildades 1955. 1958 tog de namnet Göingeflickorna. Och i Boalt, mellan Osby och Lönsboda, är vägarbetet avslutat och vägar som Göingeflickornas väg och Baltes väg finns på plats. På Göingeflickornas väg ligger deras födelsehem.

Gruppen bestod av de tre systrarna Sonja Martinsson (1934-2013), Barbro Svensson (född 1941) och Agnetha Gardelid (född 1945), de var födda Norén. De slog igenom på allvar 1961 med låten ”Kära mor”. Den blev av Sveriges Radio ”dödskallemärkt” för att den ansågs för sentimental, men efter påtryckningar från allmänheten började även Sveriges Radio spela den och det resulterade i att den blev vald till årets låt 1961.

1962 låg låten ”Min barndoms klockor” etta på Radio Nords topplista. De medverkade flera gånger i TV. Under 1960-talet turnerade de i USA och besökte bland annat de gamla svenskbygderna.

Gruppen uppträdde sista gången som trio den 13 december 1975 då Barbro lämnade gruppen för att börja sjunga med sin man Lars Svensson. De två har sedan dess turnerat runtom i Sverige under artistnamnet Barbro och Lars. Trion återförenades dock 2001 för en turné och kunde även ses den 8 maj 2009, i Norrköping, där Radio Nord hade nostalgikväll.

Göingeflickorna

Melodier på Svensktoppen förutom Kära mor, Vår lyckodröm – 1962, Där näckrosen blommar – 1963, Säterjäntans söndag – 1965, När Solen ler – 1974 och Balsalens drottning – 1980.

Om låten ”Vårt Göingeland”.
Citat Barbro:
”Sonja, Agneta och jag spelade in den här låten tillsammans med gamla fina musiker, som Andrew Walter; Giovanni Jaconelli; Rune Gustavsson; Roland Bengtsson m.fl. Allt, både sång och instrument spelades in på en gång. På den tiden var det inte tal om att sjunga på dialekt, vilket hade varit det rätta i den här sången. Istället blev vi noga undervisade i hur man sjöng på svenska. Hade det varit idag 50 år senare hade det varit helt naturligt att använda göingedialekten.”

Sonjas yngste son Thord utbildade sig på musikhögskolan i slagverk och hans äldre bror, Rolf Martinsson, är också utbildad musiker och numera en välkänd och efterfrågad kompositör. Thords och Rolfs kusiner Lina, Vickis & Sara – barn till de andra två Göingeflickorna – var alla tre med i balett under ett antal år.

I dag sjunger Agneta och Barbro vidare och är ett populärt inslag på sommarfester och hos allehanda föreningar och församlingar. Trots att Sonja inte längre lever består hennes minne genom musiken och hennes två Göingesystrar.
”Vetskapen om att det frö Sonja sådde fortfarande lever känns bra, konstaterar de båda.”

Källor:
sv.wikipedia.org
kristianstadsbladet.se
facebook.com
hemmets.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.