Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Skrönan om Churchill och besöket i Kolåsen, nära Åre…

2 kommentarer

En gång när jag var besökte en läkare, kom vi i samtal om Churchill. Han undrade med spänning om Churchill varit i Kolåsen, en by nära Åre? En skröna ansåg han. Kunde det vara sanning?

Jag blev nyfiken och – orten först – Kolåsen, även stavat Kålåsen, är en by i Kalls församling, Åre kommun vid Skäckerfjällen och sjön Äcklingens nordöstra strand. År 1410 nämns Kolåsen för första gången i skrift. ”Thove i Kolåsen” var borgensman för drottning Margarethas skatteintäkter från Jämtland och nämndes genom detta förhållande i ett domstolsprotokoll. Kolåsen ligger 1500 fot över havet. Men hur tog sig turister dit?

Det tog sju till åtta timmar att komma från Järpen till Kolåsen vid 1800-talets slut och 1900-talets början. Man började färden i hästdroska för att sedan åka båt över Kallskjön till Kallsedet. Några minuters promenad till Juvuln för att där ta ångslup till Äcklingsedet. Landkänning igen, ca 20 minuters promenad till sjön Äcklingen och därefter roddbåt över sjön Äcklingen till Kolåsen. Turisterna indelades i två kategorier, luftgäster och blomsterherrarna.

Ja, men Sir Winston Churchill då stämmer det?
Ja faktiskt, och han är en av de mest betydande gästerna som besökt orten. Han kom dit i augusti 1897. Han hade permission från sin tjänst i Indien dit han återvände igen i september. Han kom till Kolåsen för att fiska och jaga.

Det var disponenten Lucas vid sulfitfabriken i Järpen som hade anmodat restautrisen Elisabet Hertzström (senare gift Olsson) att hushålla åt fyra engelsmän. Hon berättade detta i en intervju med Östersunds posten den 28/8 1953, allt med en kvinna till hjälp. Hon minns särskilt Winston Churchill då han ofta fick post och var en stor ”spelevink” och alltid full av upptåg. En gång lagade han maten åt hela sällskapet, och då hade han förkläde på sig både bak och fram.

En annan gång var han ensam kvar och hängde älgkött i härbret som hans kamrater hade skjutit. Då gick han och hämtade kött och delade ut gratis i gårdarna och delade ut varenda bit till ortsbefolkningen. Det var bara för hans kamrater att skjuta nytt! Han såg också till att en sjuk pojke i granngården fick både älgkött, fisk och ripa. De fiskade varje dag, och mycket fisk fick de. Sedan blev det rip- och älgjakt.

Churchill sköt en stor älgoxe på 14 år, så folket fick både fisk, fågel och älgkött. Var det bal någon gång i Kolåsen, så var de fyra engelsmännen med på både dans och att ha roligt. Ska vi gissa några svenska flickor alltså dansat med Winston?

churchill

När de fyra engelsmännen åkte från Kolåsen, så efterlämnade de en dyr och omfattande utrustning. Meningen var att de skulle återkomma nästa år, men så blev det inte. Hösten 1898 deltog Winston Churchill i slaget vid Omdurman i Sudan. Samma år lämnade han armén. 1900 valdes han in i underhuset. Hans politiska karriär hade inletts som kröntes under andra världskriget i kampen mot Hitlers nazister.

På hotellet har de ännu ett rum som kallas för Churchillrummet. Inrett med bland annat affischer av några av hans målningar. Det är dock inte det rum som han bodde i när han var i Kolåsen, för det nuvarande hotelllet byggdes 1934. Winston Churchill sägs ha bott i den så kallade Fiskarstugan som nu tyvärr är riven.

I dag kan de som bor på Kolåsens Fjällhotell läsa om detta speciella besök på en tavla som sitter uppsatt i hotellets trapphus. Bilder över orten och – Churchill senare delen under krigsåren.

Källor:
kolasen.se
op.se
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Skrönan om Churchill och besöket i Kolåsen, nära Åre…

  1. Hej Får jag be dig att ta bort infot att BåtaBodilla var färjekvinna i Fårösund. Hon bodde vid Båta och var fiskare vid Helgumannen och kunde omöjligt GÅ EN MIL för att färja folk.Läs vad jag skrev här http://www.farohembygdsforening.se/Bodilla.html
    Hälsn Ronnie

    Gilla