Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Besök Ramberget, Göteborg, format av istiden, med sin Ättestupa…

ramberge

På besök i Göteborg är det värt besöka Hisingen och – Ramberget, området i dess närhet utgör Keillers Park som invigdes 1908. Det är ett välbesökt turistmål och det finns två olika höjder, dels en mindre höjd som kallas Ättestupan och dels själva Ramberget som sträcker sig 87 meter över havet. Vid klart väder kan man se ända till Vinga. Du kan köra med bil till dess topp eller ta en rejäl promenad uppåt. Jag åker nog 🙂 Det sägs att den senaste istiden nådde ej den övre toppen.

Fakta om berget. Det ligger på ön Hisingen. Ättestupa är enligt traditionen ett brant stup där åldringar under nordisk forntid sägs ha kastat sig, eller blivit kastade, mot sin död. Enligt myten gjordes detta då den äldre blivit oförmögen att försörja sig själv eller bidra till arbetet på gården. Trots att det finns många platser utpekade i Norden som sägs ha tjänat som ättestupor, anses det inte längre troligt att de faktiskt har funnits och använts, utan snarare är det en seglivad myt.

Ramberget skall uttalas med kort a, ska uttalas ”Rammberget”, fick sin karaktäristiska form redan under istiden för 12 000 år sen, och är nu en rest av den bergrygg av röd Göteborgsgnejs, åt öster övergående i ögongnejs, som en gång löpte fram mellan Slottskogsbergen i söder och Bjurslätts – Grimbobergen i norr. Nordostsluttningen är flack medan sydvästsidan har ett högre stup som syns tydligt ifrån älven. Inlandsisen har lämnat spår både i berghällarna och i form av flyttblock i området. Ramberget har fått sitt namn av gammalsvenskans ord ”ram” som betyder korp och än idag häckar korpen på berget.

rambergstopp

Fram till början av 1800-talet, då man fortfarande i stor utsträckning använde ved som bränsle, fanns det inte ett träd på hela Ramberget vilket istället var täckt med ljung. Under mitten av 1800-talet startades flera projekt för att återplantera träd på Ramberget. Man planterade då bland annat en bokskog som utgör den centrala vegetationen i parken idag. Här finns även lärkträd och högre upp mot toppen växer tallar och mindre ekar. På toppen finns ett utsiktsbord med pilar på stadens sevärdheter som du kan se från platsen.

Historik?
26 september 1905 drabbades Ramberget av ett kraftigt jordskred, då en kilometerlång spricka bildades från Klockaregården i norr till Ättestupan i söder. Sättningsskadorna blev svåra för många hus, men inga personskador rapporterades. En så kallad fångstboplats från yngre stenåldern har varit känd i närmare 200 år. Boplatsen ligger på den nordöstra sluttningen av Lilla Ramberget. Jag har även läst om att man vid vägarbete intill hittat något kattdjur som är utdött numer, ett sabeltandat. Fascinerande är just att se bergets egen utformning.

Keillers Parks utseende präglas av flera kraftfulla stenmonument och stenmurar.  Anlagd år 1906. Naturpark med Carl Milles staty ”Najad”. Bilvägen upp är öppen så länge det ej finns snö på marken. På skolan intill har det spelats in långfilm och även kring Ramberget. Och det händer att någon faller ned då de går för långt ut på klipporna med dödlig utgång.

I gamla tider berättades sagan om Rambergsgubben: ”Han var god vän med jätten Godhemsgubben, ända tills folket i bygden börjat anta den kristna läran och därför skulle bygga en kyrka. Folket vände sig därför till Rambergsgubben och bad att få ta sten till kyrkbygget från hans berg. Det kunde han absolut inte gå med på, eftersom ingen jätte kunde tänka sig en kristen kyrka i sin närhet. Eftersom man inte fick någon sten av Rambergsgubben, bestämde man sig för att uppföra kyrkan på andra sidan älven.”

I övrigt finns ett lag i ishockey hemmahörande här. I Division 3 – Ramberget HC, lirar på Rambergsrinken som byggdes 1958 lirar laget. Platsen är vid Rambergsvallen. Lagets festliga hemsida: www.rambergethc.com

Källor:
sv.wikipedia.org
goteborg.com
goteborg.se
gp.se
rambergethc.com
zingo.eu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.