Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Alf Hambe, vistrubadur och riksspelman från Halland…

1 kommentar

alf-hambe

Alf Hambe, vår folkkäre diktare och trubadur, är sedan barndomen fascinerad av och med ett livslångt intresse för keltiska sagor och myter, och har rest runt på Irland, i England och Frankrike. Själv upptäckte jag denna förträffliga musikant som ung, minns en sång om ”Gråa män och gröna män”. Han är – Alf Gunnar Hambe, född i januari 1931 i ett skolhus i kyrkbyn Rävinge. Kyrkan var en självklar hållpunkt i tillvaron men han blev aldrig tvingad. Hallandsbo som blev uppvuxen i en musikantisk poetisk lärarfamilj. Han kallas även titlar som viskompositör, författare och poet och/eller vissångare.

Sen tidiga barnaår tog Alf fria övningar i piano och dragspel samt ägde ett stort fantasiliv. Detta till trots avlade han studentexamen i Halmstad 1951 och lärarexamen i Helsingborg 1954. Någonstans häremellan fick han tag i en gitarr och han upptäcktes i slutet av 1950-talet. De första, senare publicerade, visorna kom till i en vindslya i Uddebo i Västergötlands ”Knalledonien”, där han vikarierade som lärare 1954-56. Äventyrslängtan förde honom till Göteborgs hamn, där han tog jobb som diskare och ”mässkalle” i besättningsmässen på m/s Kungsholm. Ett fartyg som jag stolt haft äran jobba i hamn på med inredning 🙂

Diskografin omfattar ett trettiotal skivor, och han har även tolkats av bl.a. Alice Babs, Fred Åkerström och Hootenanny Singers. Hambes visvärld är förlagd till Molom, en plats i gränslandet mellan fantasin och verkligheten där man ”kan vandra mol allena”. Molom lånar sin geografi från området runt Steninge, där Hambe bor tillsammans med sin hustru Ulla, de gifte sig i Göteborg 1959. En värld du tar dig fram i på slingrande stigar i sällskap med Vilse Per och Trampman, Parsifal Vilse Per och Odyssevs – eller nån annan man kan möta i ”en värld i Belums tecken”.

Hambe om tro:
”Jag är också en frågande person. Kyrkan är för mig ett sätt att förhålla sig till livet och döden. De troende ateister som klappar sig för bröstet är fullständigt makalösa. De sätter sig på Guds ställe. För mig är ateismen en egendomlig kortslutning.”

1962 debuterade han med vissamlingen och sångberättelsen Astronaut till häst. 1965 kan betecknats som ett genombrottsår då första LP-skivan kom ut, Alf Hambe i Molom, tätt följd av dikt- och vissamlingen Visa i Molom. Han har också arbetat med annat som ex. översättningar från engelska, bl.a.två musikaler, gjort sångspel för teaterscener och radio/TV.

Som författare finns det tre huvudlinjer hos Hambe: Den första är äventyrsglädjen som speglas i motiv från resor, bland annat på lift genom Europa och Nordafrika och strandhugg som besättningsman runt oceanerna.
Den andra huvudlinjen är existentiella funderingar, ofta med dragning åt mystiken, färgade av starkt intresse för saga, sägen, mytologi. Hit hör även allmänmänskliga motiv – kärleken, naturen, funderingar över aktualiteter i samhälle och miljö.

alf-hambe

Den tredje huvudlinjen återfinns i de visor som startade med Visa i Molom som Alf Hambe skrev 1963 vid sin barndoms strand i halländska Steninge en knapp mil från födelseorten. De speglar ett slags poetisk förtrollning; lika mycket bilder ur ett inre landskap som ett försök att personligt måla ett kustlandskap som blivit hans hemvist sen slutet av 60-talet.

Hambe har mottagit ett flertal belöningar, bland andra Evert Taube-priset både 1979 och 1990 (i samband med Taubes 100-årsdag), och Fred Winter-stipendiet år 2000. 1981 instiftades även ett stipendium i Alf Hambes namn.
    
I januari 2008 mottog han kungamedaljen Litteris et Artibus för ”framstående konstnärliga insatser som författare och viskompositör”. Lite fakta: Dikt- och vissamlingar: Requiem, Verbum 2007 och Ännu en sång om Den Gröna Dimmans Skog, Dahlberg 2001. Musikalbum, första och sista: Astronaut till häst, 1962 – Rekviem : nu är en dag framliden / av Alf Hambe och Hans Kennemark, 2007. ¨¨

Läste i januari 2016:
”Alf Hambe blir 85 år och det firas med en stor konsert på Halmstads teater i morgon. I samma veva passar barden från Steninge på att släppa en ny visbok: ”Månekalk över Molomhav”.” Sent grattis 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
dahlbergforlag.se/hambe
hallekis.com
dagen.se
svt.se
hallandsposten.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Alf Hambe, vistrubadur och riksspelman från Halland…

  1. Så många som bara fortsätter ge av sig själva 😍 Underbart 💙

    Liked by 1 person