Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Dokos, en grekisk ö som är nästan öde, paradiset kanske…?

dokos1

Dokos är alltså en liten grekisk ö, ovan på bilden, mellan Saroniska bukten och Argolisbukten, nära Hydra. Den åtskiljs från Peloponnesos av ett smalt sunt som på vissa kartor kallas Hydrabukten. Ibland kan man läsa Dokos och Hydra som samma? Men – Dokos brukar höra till de Saroniska öarna. Ön tillhör – kommunen Hydra. Bild från den gamla delen av kommunen.

gamlastadhydra


Ön är bergig och når en höjd av 308 m ö.h. Ända sedan antiken har den ansetts ha ett strategiskt läge. På dess östra sida återfinns en bysantinsk/venetiansk borg.
Invånarantalet är väldigt olika angivet, men väljer jag så är det nog – ca 15 stycken.

Mest nämns 13, även noll som i obebodd, ”idag räknar man cirka 50 bofasta år 2001 – ett fåtal ortodoxa munkar och säsongsboende fåraherdar.” De man kan livnära sig på är uppfödning och fiske. Men man får många besökare, främst naturister som kommer hit för att njuta av fri camping på norra kusten av ön, eller att besöka kvinnoklostret Aghia Eupraxia. Bild nedan.

klosterdoros


Bloggerskan Kenza var här och uttryckte sin förtjusning, ”Vi la till här i den här viken vid ön Dokos igår eftermiddag och det är så fruktansvärt fint. Vattnet är helt glasklart! Den här ön är nästan helt obebodd (bor bara några enstaka munkar och fåraherdar här) men jag läste att den var bebodd redan under kopparåldern, och här i havet hittades världens äldsta skeppsvrak (arkeologen Peter Throckmorton) som anses vara från ca 2500 år f.Kr.” Jag vet med 🙂

Enligt arkeologiska studier har Dokos varit bebodd sedan kopparåldern. Under den grekiska revolutionen 1821 hade Hydras flotta den här lilla ön som en säker hamn för vintern.

Sailing Dokos, Hydra, Grekland – 40 sek. klipp. Seglandes förbi ön.
https://www.youtube.com/watch?v=Swr7fLiF55M

Under dagen, rätt årstid – särskilt på helgerna, det finns många båtar här, men på kvällen är det mycket tyst. Det finns bara en familj på ön som driver en ganska trist men dyr restaurang. De övervakar VHF kanal 16. Det senare läst av en besökare.

En mysig plats för turister och fridfullt…


Källor:
sv.wikipedia.org
cruiserswiki.org
kenzas.se
greekhotel.com
greece.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.