Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Lisa Ekdahl, veckans värd i ”Så mycket bättre”, annorlunda förflutet…?

Hon som utstrålar så mycket känslor med ljus röst och ler mycket, Lisa! Hon som äntligen fick drömmen då – med ett intensivt år när hon släppte sitt debutalbum och blev mamma samtidigt. Vem är veckans värd i ”Så mycket bättre” 19 november i TV4?

Lisa Ekdahl, född en dag i juli 1971 i Stockholm, och som är en svensk sångerska och låtskrivare. Hon är känd för låten ”Vem vet” från 1994, och har släppt åtta album i eget namn samt två i samarbete med Peter Nordahl Trio.
Ekdahl sjunger pop och jazz både på svenska och engelska. Med sin kombination av svensk vistradition och latino-jazz har Ekdahl hittat en personlig, ärlig och egen stil i svensk populärmusik. Jag minns hennes gästspel med Lars Winnerbäck, ett par finns höra på you tube.

Lisa växte upp i Mariefred med två systrar och föräldrarna som är kärnfysiker och förskollärare. Uppväxten var i ett kollektiv, hennes föräldrar och tre andra stockholms-familjer hade lämnat storstaden för att flytta ut på landet. Först delade alla familjer på ett hus, senare byggde varje familj sitt eget hus runt ursprungsgården. Det var 70-tal, politiskt medvetet och gröna-vågen-influerat.
”Jag är positiv till min uppväxt. Det var en kul tid. Det fanns en väldig energi i att fyra familjer bestämde sig för att göra en sån där grej tillsammans.”

Under sin gymnasietid gick hon på musiklinjen i Södertälje. När hon var 18 år flyttade hon till Stockholm där hon 1990 började sjunga med Peter Nordahls jazztrio och sedan medverkade på ett album med Toni Holgersson.

lisaekdahl

Berättat av Lisa:
Som då hon var på Kuba. Av en slump hamnade hon på en delfinshow, och plötsligt vinkade delfinskötarna ner henne i vattnet. De sökte frivilliga till showen.
”Sånt där är egentligen helt ”out of character” för mig, men jag hoppade i. Delfinerna dök ner under vattnet, sen lyfte de upp mig med varsin nos. Det är lustigt att skötarna frågade just mig, ungefär som att de kände på sig att jag ville simma med delfiner…”

Hon fick därefter ett skivkontrakt med EMI. Hennes debutalbum Lisa Ekdahl från 1994, som innehöll hitlåten ”Vem vet”, blev en stor försäljningssuccé och belönades med tre Grammis och Rockbjörnen. Det självbetitlade debutalbumet sålde över 800 000 exemplar och succén upprepades i Norge och Danmark. Minns låten som var annorlunda än idag 🙂

Lisas hemsida, inte aktuell med uppdateringar, men video m.m.
http://lisaekdahl.com/sv/sv

Albumet ”Bortom det blå” 1998 producerades av Jojje Wadenius och tillsammans med Peter Nordahl trio gjorde Lisa en serie jazzkonserter på club La Villa i St German området i Paris 1997. Det blev startskottet för Lisas internationella framgångar. En konsert på legendariska Olympia i Paris var avslutningen på Lisa kritikerrosade europaturné 2009 och 2010.

Ur intervju inför programmet i Sä mycket bättre:
”I första programmet valde du Tommy Nilssons Amelia, och nämnde att du inte fått göra låten du först ville, vilken var det?”
”Jag hade tänkt på både En dag och Öppna din dörr. Jag skrev till och med till produktionen och frågade om jag kunde får göra Öppna din dörr, så kunde Tommy få göra min Öppna upp ditt fönster. Men det gick inte hem (skrattar).”
”Öppna din dörr” var redan tingad av Jill Johnson.
Slutledning? Låtarna får de ej välja själva.

Gift med: Salvadore Poe (2000–2005), Bill Öhrström (1994–1998).
Hon har en son Milton Öhrström, bor i Stockholm, musiker, och han och Lisa har spelat ihop vid ett par tillfällen. Han är född 1994 och är barn ihop med – bluessångaren Bill Öhrström. Lisa och Bill fick upp ögonen för amerikanska sekten Face och de började gå på regelbundna möten och reste ofta iväg utomlands på så kallade ”stormöten”. Det kom så småningom att bli slutet på deras äktenskap.

Hösten 1998 reste Lisa iväg till ett sådant möte i Indien varpå hon mötte musikern Salvadore som hon senare gifte sig med. Han var Salvadore Poe/ Paul DiBartolo, tidigare gitarrist i amerikanska 90-tals sleazerockbandet Spread Eagle.
Hon har även Bianca, en dotter (född 2012) tillsammans med Mathias ”Blomman” Blomdahl, sambo idag, musiker.

Facebook:
facebook.com/ekdahllisa

Lisa, en unik själ! ❤

Källor:
sv.wikipedia.org
tv.nu
lisaekdahl.com/sv
qx.se
aftonbladet.se
hemtrevligt.se
hant.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.