Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Martina Puzyna, fånge nummer 54538, en överlevande…

1 kommentar

auschwitz

Det var hemska tider, vi minns andra världskrigets fasor. Namn som är kända, namn som är okända. En inte så omskriven var antropologen Martina Puzyna, fånge och assistent till ”monstret” Josef Mengele i koncentrationslägret Auschwitz. Som intagen räddades hon från döden för att arbeta med Mengele. Hon minns att han sagt att ”du kan skapa en ny superras som om du föder upp hästar….!”

Hon var Dr Martina – och skulle hjälpa till med exakta mätningar av skallar etc. Hon var sjuk först som fånge, men fick egen säng i särskilt kvarter – och dubbla matransoner för att underlätta hennes tillfrisknande. Från och med april 1944 började sitt arbete genom att ta exakta mätningar av judar från Mengele. Hon såg honom på ramperna ibland och tyckte han såg galen ut. Nästan tills Auschwitz befriades i januari 1945, hade Martyna mätt 250 tvillingpar. Mengele var besatt av tvillingar.

Dr Puzyna beskrev Mengeles sätt. ”Jag fick en bild av vad som bara kan beskrivas som en galning. Han vände på sanningen i huvudet. Han var rasist och nazist. Han var ambitiös och totalt omänsklig. Han tänkte att när han hade slutat med judarna, skulle han börja på polackerna och sedan på någon annan. Jag tror att han skulle ha dödat sin egen mor om det skulle hjälpa honom…”

En rapport som är hemskt otäck och som jag ej rekommenderar att läsa, men som visar vilket monster han var. Detta var innan hans flykt.

mengele

”I arbetsområdet intill obduktionsrummet väntade 14 romska tvillingar bevakade av SS, Dr Mengele ville inte säga något till oss, han hade förberett en stor spruta. Från en låda tog han ett ämne från en sorts kloroform, som var i ett ett glas på operationsbordet. Sedan tog de tag i första tvillingen, en 14-årig flicka. Dr Mengele beordrade mig att klä av flickan och lägga henne på ett obduktionsbord (levande). Han injicerade sedan intravenöst Evipan. Eftersom barnet sov, kände han sig fram till den vänstra kammaren i hjärtat och injicerade kloroform. Barnet var dött efter några ryckningar, och fördes sedan till bårhuset. På detta sätt, den natten dödades alla tvillingar.”

Dag för dag ryckte den ryska armén närmare och Mengele insåg då att han måste fly. Den sista personen i Auschwitz som såg honom var fångläkaren Martina. Hon hade ansvaret för att anteckna alla detaljer om de tvillingar som utsattes för Mengeles experiment.

Den 17 januari 1945 såg hon Josef Mengele för sista gången: ”Han kom in på mitt kontor utan ett ord. Han tog alla mina papper, lade dem i två lådor och lät bära ut dem till en väntande bil.” Därefter försvann Dödsängeln från Auschwitz.

Så detta var 1949 då Mengele flydde till Argentina. Under de följande 30 åren var han på ständig flykt undan sydamerikansk polis, tyska domstolar och israeliska agenter. Mannen som härskat över liv och död i Auschwitz levde sina sista dagar i ensamhet.

Dr. Martina Puzyna: Koren och Negev, i våra hjärtan, Vi var hjältar” ur en förteckning.

Bild på Auschwitz och Mengele. På Martyna har jag ej funnit någon ”säker bild”.

De enda fakta om Martina jag funnit är att hon överlevde tack vare hon ej vägrade sitt arbete. När lägren befriades i januari 1945, blev hon fri. Mycket hade Mengele eldat upp så inget skulle ses. Dr. Martina Puzyna – en överlevare!

Källor:
atarafehr.tripod.com
en.citizendium.org
rulit.me/books
tenhumbergreinhard.de

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Martina Puzyna, fånge nummer 54538, en överlevande…