Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Baldassare Castiglione, en unik man av sin tid – 1500-talet…

baldassare_castiglione

Det finns en bok som Baldassare Castiglione skrev under renässansen, vars namn är Courtier, där skrev han en guide om hur man blir ett ”universalgeni”. Det är en person som är expert på många ämnesområden. Hans Courtier, Il Cortegiano blev översatt till engelska redan 1561. Geniet är här att han på så många sätt beskrev vad vi kallar vett och etikett då och hans sätt att skriva och vara.

Hur man för sig på ett enkelt vis, men elegant och stilfullt – för de italienska gentlemännen av renässansen. Hans verser, på latin och italienska, är eleganta, hans brev (boken Padua, 1769-1771) är fulla med skönhet och finess. Och ingen av oss vet vem han var. Eller?

Baldassare Castiglione, greve av Novellata, född 6 december 1478 i Casatico nära Mantua, död 2 februari 1529 i Toledo, Spanien, var en italiensk diplomat och framstående renässansförfattare, även soldat. Han tillhörde en gammal lombardisk släkt. Fadern hette Cristoforo Castiglione (död 1499).

Själv var han gift med fru Ippolita Torelli (giftermål 1516, död 1521 i barnsäng, 2 barn.). Vid sexton års ålder blev han inskriven vid universitetet i Milano och bedrev humanistiska studier, men tvingades avsluta dem när fadern dog 1499.

Baldassere blev därmed släkten Castigliones huvudman, vilket bland annat innebar att han skulle representera dem vid hovet. I den egenskapen deltog han för Ludvig XII av Frankrike, och reste på uppdrag till Rom. 1504 flyttade han till hovet i Urbino med vilken hans fru var släkt. Hovet var ett politiskt och kulturellt centrum, där några av världshistoriens största konstnärer och intellektuella befann sig. En av hans närmaste vänner blev målaren Raffaello Sanzio, som 1514-1515 utförde ett berömt porträtt i olja på canvas över honom, som numera finns att beskåda på Louvren (se ovan). (Rafael, Raffaello, Raffaello Sanzio eller Raffaello Santi).

bokenbaldassare

Vid hovet i Urbino började Castiglione författa och själv uppföra skådespel samt dikta olika slags poem. Hans kärleksbrev till blivande hustrun Ippolita Torelli har likaså ett skönlitterärt värde. De gifte sig 1516, men hon avled ca fyra år därefter. 1521 värvades han till påven och Kyrkostaten som diplomat. En tid som var på gott och ont. Han kritiserades av påven för att ha underlåtit att informera om kejsarens intentioner. Mot alla odds fick han påvens förlåtelse och kejsaren sörjde honom som ”en av världens bästa kavaljerer”…

Il Cortegiano trycktes 1528 i Venedig. Boken, som bygger på hans egna erfarenheter vid hovet i Urbino, är en handbok i dialogform över det ideala hovet och den perfekta hovmannen, och redogör i detalj för filosofiska och kulturella diskussioner som företagits i Urbino. Den brukar sägas vara hovmannens motsvarighet till Machiavellis Fursten. Dess definition kom att bli stilbildande för renässansen; under medeltiden var idealet en modig riddare som utmärkte sig på slagfältet med sin skicklighet i stridskonsten, men renässansen ställde också krav på att adeln skulle vara bevandrad i klassisk litteratur och uppföra sig belevat.

Snart hade boken översatts till spanska, tyska, franska, och engelska. En stor man av sin tid, även om jag mer tänker på en av Tintins vänner Castamiafiore eller nåt. Men skryt med att du kan detta, du överraskar flera! 🙂

Il Cortegiano förvärvades av Erik XIV 1561. Även Per Brahe d.ä. visade i Oeconomia eller Hushållsbok för adelsfolk (1580) att han varit påverkad av Castiglione. 1568 hamnade Eriks bok i Johan III:s ägo när han övertog broderns bibliotek. Castiglione har dessutom skrivit sonetter, samt fyra Amorose canzoni i sin platoniska kärlek till en annan dam än hustrun. Hans elegier på latin över den döde Raphael och sin hustru är också berömda.

Fursten (italienska: Il Principe) är en politisk skrift eller furstespegel, författad av florentinaren Niccolò Machiavelli. Fursten skrevs omkring 1513, men publicerades inte förrän 1532, fem år efter författarens död. Bilden är som sagts, ett porträtt av Rafael.

Källor:
nndb.com
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
libraryindex.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.