Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Resmål i norr, Stora Blåsjön, Ankarede, Korallgrottan, Bjurälven i Sameland…

1 kommentar

blasjon

Platsen jag blev nyfiken på och lockad av delar jag idag, vi far norrut för att finna vildmarken. Stora Blåsjön ligger i nordligaste Jämtland, vackert belägen längs sjön med samma namn och vid foten av fjället Mesklumpen. Blåsjön (sydsamiska: Plaavere) är en fjällsjö och den första nybyggaren kom till Stora Blåsjön 1799. Runt Stora Blåsjön sträcker sig vildmarken med massor av orörd natur.

Det finns gott om fin röding och öring och byn har drygt 70 invånare, tillhör Frostvikens församling och Strömsunds kommun. Stora Blåsjön ligger ca 28 mil norr om Östersund och ca 6 km från norska gränsen. Bilden ovan.

Trots det låga fasta invånarantalet i Blåsjön händer det mycket under hela året. Turister från när och fjärran kommer gärna hit år efter år. Sjön består av de två delarna Stora Blåsjön och Lilla Blåsjön. Vid sjöns norra strand ligger byn Stora Blåsjön. Blåsjöns största tillflöden är Mittiälven, Lillälven, Ankarälven och Lejarälven.

I Stora Blåsjöns närhet finns tre unika sevärdheter: Ankarede – Sveriges sydligaste belägna kyrkstad, Korallgrottan – Sveriges längsta grotta och Bjurälven med Sveriges mest utpräglade karstområde. Karst är ett vittringsfenomen som består av vidare sprickor, skiktfogar och grottsystem, oftast förekommande i kalksten.

ankarede

Ankarede är sedan långt tillbaka en samisk samlingsplats och begravningsplats. 1896 byggdes det kapell som idag står vid den gamla kyrkogården. Innan dess fanns ett litet kapell med torvtak. Ett stenkast från kyrkan ligger en kyrkstad med ett 30-tal träkåtor. Bilden ovan.

Det finns även ett 10-tal kyrkstugor som användes av bönderna i trakten. Hur länge Ankarede har använts som samisk begravnings- och gudstjänstplats är inte känt, men i ett sockenprotokoll från 1861 kan man läsa att en begravningsplats invigdes 1820 och att bönehus m.fl. byggnader uppfördes samtidigt. På kapellets lillklocka finns en inskription med texten ”Grafstället Ankar Ede” samt årtalet 1825.

korallgrottan

Korallgrottan upptäcktes så sent som 1985. Fram till nu har sex kilometer av grottans gångar undersökts och kartlagts. Där i grottan är det en temperatur på +4 grader C året om. Bilden ovan.

Och – Bjurälven är berömd för att den delvis är underjordisk. Under 2008 började man dyka i Bjurälven för att utforska det vattenfyllda systemet. Bjur är, vid sidan av björ, det jämtska ordet för bäver. Tips om Blåsjön såg jag hos en vän som varit där och bilderna lockade forska en del…

Källor:
blasjon.com
sv.wikipedia.org
storablasjon.se
wildernessroad.eu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Resmål i norr, Stora Blåsjön, Ankarede, Korallgrottan, Bjurälven i Sameland…

  1. Så fint 😏

    Gilla