Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Syndabocken fick bege sig ut i öknen för människans skull…

hipponax

Vi som läser om sport eller kanske om brott, bus, stöter ofta på detta ordet som kan vara intressant veta bakgrunden till. Ordet är syndabock och uttrycket kommer från en sed som beskrivs i en del av Bibeln, Gamla testamentet. Det gick till så att översteprästen i templet en gång om året tog en bock och bad till Gud att alla de synder som folket begått under året skulle läggas på bocken i stället för på människorna.

Sedan skickades bocken ut i öknen och man tänkte sig att synderna därmed hade tagits bort och att människorna skulle kunna leva utan den tyngd det innebar att bära på skulden.

”Han skall lägga båda händerna på den levande bockens huvud och över den bekänna israeliternas alla skulder och brott, alla deras synder, och därmed lägga dem på bockens huvud. Sedan skall bocken föras ut i öknen av en man som står beredd. – 3 Mos. 16:21 (Bibel 2000)”

Syndabocken är alltså en symbol för utplånande av människors synder. Genom en ritual fördes folkets synder symboliskt över till ett djur som sedan antingen offrades eller drevs bort. Ofta inbegripes i uttrycket att denne individ ej bara bär sin egen skuld; dvs att en individ tar straffet, skadan, låter andra smita undan.

I Antikens Grekland tillämpades en ritual med en mänsklig syndabock (pharmakos), då en funktionshindrad, tiggare eller kriminell gavs skulden för sjukdom, svält eller invasioner och drevs ut ur samhället. Vissa menar att pharmakosen dödades, men många forskare menar att de tidigaste bevisen (fragment från den jambiske satirikern Hipponax) endast visar att pharmakosen stenades, slogs och drevs ut från samhället.

Hipponax finns vissa belägg för ska ha levt kring 541/ 40 f.Kr. En poet som i sin poesi drevs av privat fiendskap, amorösa eskapader och fattigdom. På bilden ovan.

klipspringer

Att ”leta syndabockar” innebär att man försöker peka ut enskilda som skyldiga till händelser där egentligen många är skyldiga. ”Hela företaget går åt skogen! Hur kunde det bli så här? Det måste finnas en syndabock som är skyldig till allt.”

Nu vet vi, tillägger att jag är filantrop och djurvän.

Källor:
learning4sharing.nu
sv.wikipedia.org
faktoider.nu
svenskakyrkan.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.