Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

CCR, Creedence Clearwater Revival, en av världens bästa folkrock-grupper!

4 kommentarer

ccr111

Gruppen som spelas mycket ännu och lika – populära, folkrockarna med sin speciella ton, John Fogerty hade ju ”figursydd” röst. Jag har läst att de slutade som grupp för att John var kaxig och ställde mycket krav? Var det rätt? Oavsett var han ju grymt bra.

Faktabiten: Creedence Clearwater Revival, CCR, eller bara Creedence, var ett amerikanskt rockband som bildades år 1967. Gruppen bestod av bröderna Tom Fogerty och John Fogerty, båda på gitarr och sång, Stu Cook på elbas och Doug Clifford på trummor. Åren var för alla de var grupp var- 1967-1972 utom Tom Fogerty som slutade 1971.   

Under gruppens femåriga karriär, gav den ut en uppsjö av stora hits, många av vilka än i dag räknas till klassiker. CCR:s musikaliska ledare var John Fogerty, vars färgstarka personlighet också var en av de bidragande orsakerna till bandets tidiga splittring. Mina fem bästa: 1. I Put a Spell on You 2. Proud Mary 3. Bad Moon Rising 4. Have You Ever Seen The Rain 5. Who’ll Stop the Rain. Eller tvärtom? 🙂

Ett återkommande tema i sångtexterna var Vietnamkriget, som pågick under bandets aktiva år. Förutom bluesen, inspirerades musiken av tidig, energisk rock n’ roll typ Little Richard och Jerry Lee Lewis. Mycket av CCR:s särprägel byggde på John Fogertys dominerande förstagitarr och distinkta sångröst. Ja, det skrev jag med i början 🙂

Upptakten till CCR var 1959 när John bildade bandet The Blue Velvets tillsammans med Doug Clifford och Stu Cook (piano och senare elbas). Bandet spelade huvudsakligen coverlåtar av instrumentala artister som Duane Eddy, Johnny and the Hurricanes och The Ventures på lokala danser och fester. När Johns äldre bror Tom Fogerty anslutit sig som sångare och gitarrist bytte gruppen namn till Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De fick i mitten av 1960-talet kontrakt med skivbolaget Fantasy Records som ändrade bandets namn till det mer brittiskt klingande The Golliwogs. Bandet gav ut sju brittpop-inspirerade singlar, utan någon större framgång.

År 1967 var bandet redan på branten av en splittring, då såväl John Fogerty som Doug Clifford blev inkallade till armén. Båda lyckades ändå bli befriade på grund av hälsoskäl. 1968 fick CCR sitt genombrott med den sköna låten ”Suzie Q.”, en cover av en rockabillylåt av Dale Hawkins. Den första LP:n med samma namn som gruppen kom ut samma år, och blev likaså en storsäljare.

Singeln ”Proud Mary” var den första att nå top 10 på Billboardlistan. Gruppens andra singel på denna top 10-lista var ”Bad Moon Rising”, som också steg högt. Både den låten, och ”Green River”, fanns med på skivan från 1969.

Okej, hur var det med kontroversen och vad skedde?
John Fogerty var ständigt gruppens huvudperson och han skrev nästintill all musik de spelade in. Efter några år hade hans dominans inom gruppen blivit för påfrestande för de andra gruppmedlemmarna, som ville ha mer inflytande i bandet. 1971 lämnade brodern Tom gruppen för att satsa på eget material. John sägs då tycka att alla bandmedlemmar skulle ha lika stor andel i låtskrivande och sång på albumet Mardi Gras 1972.

Clearwater

Från att ha gjort allting själv, tvingade Fogerty nu de andra två medlemmarna att både skriva och sjunga in tre låtar var, och han själv spelade bara kompgitarr på de andras låtar. Albumet blev enligt flertalet musikkritiker inte speciellt lyckat, och det blev även gruppens sista album. På hösten 1972 upplöstes bandet. Låter ganska sunt?

Tom Fogerty bestämde han hade fått nog av sin yngre bror och avgick redan i slutet av 1970 under inspelningen av Pendulum, hans avgång offentliggjordes dock först i februari. De kvarvarande medlemmarna fortsatte som en trio. Brorsan Tom Fogerty sa senare på en australisk tv-sändning att ingen ny medlem kunde uthärda att vara i CCR!

Lyssna!
Creedence Clearwater Revival – Have You Ever Seen The Rain (Lyric Video)
https://www.youtube.com/watch?v=g4flAZEgtjs

Bröderna?
Tom Fogerty dog i sitt hem i Scottsdale, Arizona i september 1990 av en AIDS komplikation, som han fick via en smittad blodtransfusion han fick under pågående ryggkirurgi. Tom och John blev knappt försonade innan han avled, men i ett lovtal han höll på Toms begravning, sa John, ”Vi ville bli stora och bli musiker. Jag antar att vi uppnått hälften av det, vi blev rock ‘n roll stjärnor. Vi gjorde det ”även om vi ej blev vuxna ihop…”.

Sedan då?
Creedence Clearwater Revival blev 1993 invalda i Rock and Roll Hall of Fame. Stu och Doug startade år 1995 bandet Creedence Clearwater Revisited som är inspirerat av ursprungliga CCR och framför de gamla låtarna live.

John Fogerty har haft en ojämn, men speciellt på senare år, framgångsrik solokarriär, som dock har kantats av en rad rättegångar både mot honom själv, mot hans före detta bandmedlemmar och mot skivbolaget. Saul Zaentz använde pengarna han gjorde på CCR för att bli filmproducent, och har bland annat producerat Oscarsvinnarna Gökboet, Amadeus och Den engelske patienten.

Saul?
Saul Zaentz, 1921-2014, USA, var först alltså skivbolagsman och började arbeta vid Fantasy Records 1955 och köpte sedan, tillsammans med partners, bolaget. De skrev kontrakt med Creedence Clearwater Revival. Där blev det en del ”bråk” och pengar som bandet och/eller John, ej var berättigade till…

År 1973 började Fogerty sin solokarriär med The Blue Ridge Rangers , hans enmansband med en samling av lands- och gospellåtar. Alla sagor har ett – slut? Legendariska var de utom tvekan…

Källor:
sv.wikipedia.org
en.wikipedia.org
ultimateclassicrock.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 thoughts on “CCR, Creedence Clearwater Revival, en av världens bästa folkrock-grupper!

  1. Just låten du nämner är en favorit 👌 Tack för påminnelse 😘 Hoppas allt är väl 💙 kram

    Liked by 1 person