Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Eva Bysing, från Hylands hörna och Rederiet till operett och musikal…

2 kommentarer

Revykvinnan, sedd i TV, hennes kuliga sätt och rättframma sätt. Vad minns du? Något? Hon är Eva Birgitta Bysing, tidigare Larsson men ursprungligen Eriksson, född í mars 1943 i Västerås, är en svensk sångare och skådespelare från Västerås, mer nära – Bysingsberg i Västmanland. Bysing är taget efter gården Bysingsberg, Dingtuna sn. Idag bor hon i Edsviken, Sollentuna. Hon är utbildad förskollärare.

Bysing upptäcktes av Thore Skogman när denne letade efter en kvällsvärdinna till TV-programmet Hylands hörna och hon agerade som kvällens värdinna den 15 oktober 1966. Hon skivdebuterade samma år med Jag kommer från Västmanland, en låt som Skogman skrivit åt henne. En annan av hennes skivframgångar är Ärtiga Märta från 1969.

Under 1970-talet tillhörde Bysing Riksteaterns ensemble och spelade huvudroller i operetter och musikaler som Glada änkan och Annie get your gun. Vidare i krogshower i Stockholm och i Malmö. Läste också att Hans Bergström satte upp Franz Lehárs klassiska operett Glada änkan 1971. Musiken var den gamla vanliga, men annars var inte mycket sig likt – den glada änkan hade blivit den sexiga änkan.

Eva Bysing i titelrollen poserade topless (!), delar av handlingen förlades till herrbastun och rader som ”håll mig kär” ändrades till ett betydligt handfastare ”håll mig där”. Både recensenter och publik tycktes eniga om att Lehárs sensuella musik mådde bra av lite erotiskt klarspråk. Häftigt? Inte? 🙂

I TV har Bysing medverkat i underhållningsprogram som till exempel Lita på mig !, Har du hört den förut? och Gäster med gester. Under 1990-talet spelade hon Irma Larsson i TV-såpan Rederiet. 1999 – Ett litet rött paket (TV-serie)

Med Bert-Åke Varg på scen gjorde hon succé i TV-serien Fint som snus 1973. De båda hade också ett jobb ihop med serien Rederiet. Bysing har även spelat revy med stjärnor som Carl-Gustaf Lindstedt, Tjadden Hällström, Hagge Geigert och Gösta Bernhard.

På senare år har Bysing gästspelat i olika nyårsrevyer i landet. Eva Rydberg anlitade henne för en roll i kriminalfarsen Prosit kommissarien i Malmö 2001. Hon turnerade tillsammans med Berndt Egerbladh i Riksteaterns kabaréer.

Åren 1967–1980 var Bysing gift med fotografen Björn Larsson Ask (född 1940), och hette då liksom maken Larsson. Hon var sedan 1986 gift med musikern Bengt-Arne Wallin (1926–2015) och framträdde ibland som sångerska i hans band. Bengt-Arne blev 89 år gammal. En stor jazzman.

Eva, en mysig Bysing… 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
magasinetneo.se
aftonbladet.se
kristianstadsbladet.se
sfi.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Eva Bysing, från Hylands hörna och Rederiet till operett och musikal…

 1. Det har varit väldigt tyst om Eva Bysing länge nu. Jag minns bäst hennes Isprinsessa, ett kul revynummer som Thore Skogman skrev till Bysing. Ärtiga Märta var ju också en hit på sin tid. Undrar vad Eva gör idag? Har hon dragit sig tillbaka helt?

  Liked by 1 person

  • Svårt finna om sista åren, antar hon tar det lugnt, kanske enstaka inhopp? /
   På senare år har Bysing gästspelat i olika nyårsrevyer i landet. Eva Rydberg anlitade henne för en roll i kriminalfarsen Prosit kommissarien i Malmö 2001. / Hoppas hon har hälsan, tack för din kommentar 🙂

   Gilla