Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Romy Schneider, vacker skådis, bortglömd, med tragiskt slut…

romy-schneider

Tragiken var stor kring denna skådis – kärlek och sorg fyllde mycket. Hon var – Romy Schneider, egentligen Rosemarie Magdalena Albach-Retty, född 23 september 1938 i Wien, död 29 maj 1982 i Paris, var en österrikisk-amerikansk, tysk skådespelerska som också behöll sitt franska medborgarskap.

Hennes föräldrar var scen- och filmaktören Wolf Albach-Retty och filmstjärnan Magda Schneider. Mamman ska ha varit en favoritskådis av Hitler och Romy påstod de haft en affär.

Romy blev redan som tonåring berömd för sin roll som Sissi i filmerna om drottning Elisabeth av Österrike-Ungern. Efter föräldrarnas skilsmässa 1945, tog Magda hand om Romy och hennes bror Wolfi, som så småningom övervakade den unga flickans karriär, ofta visas tillsammans med sin dotter. I vuxen ålder fick hon framgång i mogna roller, såsom i Boccaccio 70 och i Orson Welles Processen.

I början av 1960-talet hade hon en romans med Alain Delon, de träffades 1959 och hon levde med honom i fem år, tills en dag han lämnade henne. Hans avskedsbrev läsa: ”Åkt till Mexiko med Natalie.” Hon skar handlederna som reaktion…

I juli 1966 gifte hon sig med Harry Meyen istället (1924-1979), en tysk regissör och skådespelare, depressiv på grund av tortyren han hade fått av Gestapo som en ”halv-jude”. Han hängde sig senare i Hamburg, Tyskland 1979.

I äktenskapet föddes en son, David Christopher, född i december 1966, som avled 1981, fjorton år gammal, under tragiska omständigheter; han spetsades då han försökte klättra över ett staket till sin styvfars hem och han punkterade sin lårbensartär.

romy2

År 1975 gifte sig Schneider med Daniel Biasini, sin privata sekreterare, de separerade 1981. Deras dotter Sarah Biasini (född i juli 1977) är nu en skådespelerska. Schneiders sista film blev – 1979, Stunder av lycka.

Hon kom aldrig över sin tragiska kärlek, hon började dricka alkohol. Döden kunde knappast ha varit mer prosaisk. Romy hittades av sin partner Laurent Petin, i deras Paris-lägenhet, hon satt livlös vid sitt skrivbord. Nedsjunken över armstödet på sin stol, en tom flaska rött vin framför sig, hade hon börjat skriva ett brev till en damtidning. Hennes ord var avbrutna mitt i en mening, till följd av en hjärtattack, troligen orsakad av en cocktail, en dödlig blandning av alkohol och sömntabletter. Det var maj 1982 och Schneider var bara 43.

Man har kontrollerat det senare och myndigheterna förklarade att hon hade dött av hjärtstillestånd. ”Jag är bara en olycklig 42-årig kvinna och mitt namn är Romy Schneider”, sa hon i en av sina sista intervjuer.

Hennes gravsten vid Boissy-sans-Avoir i Montfort-l’Amaury och – Alain Delon är arrangerade för att sonen David skulle bli begravd i samma grav. ❤

Kuriosa:
Smeknamn, Romina och Puppele, 1,61 m lång var hon.
Hon rökte upp till tre paket Marlboro cigaretter per dag.

Källor:
imdb.com
en.wikipedia.org
theguardian.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.