Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Freddie Wadling i ”Så mycket bättre”, vem var han…?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så hyllas Freddie Wadling i ”Så mycket bättre” i TV4 på lördag. Han som kanske är en av våra mest mytomspunna. Hyllad för sin röst men också omskriven för ett hårt leverne med sjukdom, sprit och droger. Han har tillsammans med Liket lever, Cortex, Lädernunnan, Blue for Two och Fläskkvartetten för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien.

För mig var Freddie minst två olika personer. Jag tycker rösten, innan den tog slut, var en av de bästa och hans tolkningar enorma. Den andra sidan var en kille som aldrig hade det helt lugnt. Narkotika, rockliv, i tidningar kunde han tigga pengar i reportage. Sångaren, skådespelaren, konstnären och serieskaparen Freddie Wadling blev 64 år gammal och han debuterade som artist 1978 med punkgruppen Liket lever

Hör hans – ”Blott en dag” med Frälsningsarmén i Göteborg nedan innan slutet här, vackert tolkat! Faktabiten så: Berndt Arvid Freddie Wadling, ursprungligen Olsson, född i augusti 1951 i Göteborg, död 2 juni 2016 i Västra Frölunda, var en svensk sångare, skådespelare och serieskapare, medlem i bland annat Blue for Two, Cortex, The Kingdom of Evol och Fläskkvartetten.

Freddie Wadling föddes som son till Arvid Olsson (1922–1989) och Astrid Wadling (1924–1992). Som barn tog han moderns återtagna flicknamn efter föräldrarnas skilsmässa. Han växte upp i Fräntorp, Göteborg. Maka, Bella Laesker Wadling, gifta från 1991. Han har sagt att han blev flintskallig redan vid 14 års ålder. Han trodde att det berodde på näringsfattig kost.

Freddie lurade döden flera gånger. 2004 drabbades han av cancer. Förutom cancern plågades han då, dessutom, av en dålig rygg, magbråck och ett sprucket bröstben. Han har brottats med lungsjukdomen KOL, järnbrist och komplikationer som ex. lunginflammation. Så sent som i juli 2014 var han nära att brinna inne då hans villa i Långedrag brann ner. Han räddades i sista stund.

Journalist på Faktum:
”Jag har jagat Freddie Wadling i tio dagar, och nästan gett upp. Så händer det. Freddies fru Bellas mjuka röst i luren. Någon intervju är tyvärr inte möjlig, förklarar hon vänligt. Freddie har fullt upp inför skivsläppet den 9 november. Jag klamrar mig fast. Föreslår middag på Långedrags värdshus, ett stenkast från den wadlingska hyrvillan, som påminner om Norman Bates kåk i Hitchcocks Psycho. Bella funderar lite, och tackar ja.” (x1)

Wadlings skolår var en traumatisk tid och han blev tidigt intresserad av musik och kom under 1970-talet i kontakt med Göteborgs punkscen och anslöt sig till det ena bandet efter det andra. Vanligtvis spelade han bas. På 1980-talet spelade Wadling i Cortex med vilka han gav ut två studioalbum.

I maj 1989 kom Wadlings första soloskiva ”Something Wicked This Way Comes”. Wadling återkom på Fläskkvartettens album ”Goodbye Sweden”, där han bl.a. sjöng The Beatles ”I Am The Walrus”. Han har medverkat på en massa artisters skivor.

En vecka in i januari 1999 gjorde Wadling debut på teaterscenen på Göteborgs Stadsteater som Frankensteins monster i Mary Shelleys Frankenstein och han tilldelades Cornelis Vreeswijk-stipendiet 2005. Våren 2008 medverkade Wadling i Göteborgs Stadsteaters uppsättning av Edgar Allan Poes ”Korpen”. Wadling var även med och startade rockbandet The Kingdom of Evol tillsammans med bl.a. Per Svensson och Ebbot Lundberg.

Hans sista skiva innan hans död, ”Efter Regnet”, som släpptes 11 mars 2016, fick fina recensioner. Enligt uppgift hade Wadling fram till sin död i juni 2016 en försäkrad  minimiinkomst på fem basbelopp (ca 212 000 kr år 2010) per år från svenska staten genom den statliga inkomstgarantin för konstnärer. Känt är ändå att han hade problem med ordning kring ekonomin.

”Man sparkar inte gärna på någon som varit betydande i svenskt musikliv men helt ärligt låter han inte så bra längre” skrev någon på en sajt och sant är att hos de flesta finns olika sidor. I februari 2009 dömdes han för narkotikasmuggling, han var på väg  tillbaka från en spelning i Oslo när han greps på Arlanda flygplats med amfetamin och cannabis på sig. Det var andra gången på kort tid som Wadling dömdes för knarkbrott. Han använde det som medicin på slutet, men det följde hans liv.

wadling2

En stor artist, sångare, gillade skräckfilmer också, som hyllas med musik. Den delen kunde blivit större om inte inte funnits, och han sjöng in i det sista. Wadling är begravd på Västra kyrkogården i Göteborg.

Hör hans version av Blott en dag!

LÄNK –

Källor:
expressen.se
sv.wikipedia.org
blogg.hd.se
ne.se
nyheter24.se
tv4.se
faktum.se (x1)
widget.publit.com
aftonbladet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.