Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Färggranna rosellan, läcker papegojfågel som sällan blir tam…

Man kan se dem i enstaka zoo-affärer, men detta är en speciell goja. Fakta lär oss att – Rosellor (Platycercus) är ett litet släkte med fåglar i familjen – inom ordningen papegojfåglar.

Rosellor (engelska rosella, troligen efter Rosehill, Australien), släkte bredstjärtparakiter med sex arter i Australien. Tidiga europeiska bosättarna mötte Östliga Rosellor i nämnda Rose Hill, New South Wales, nu Parramatta, så de kallade den Rosehill-undulat som blev ”Rosehiller”, och så småningom ”rosella”.

De är 25–36 cm långa papegojor med lång, bred stjärt och litet huvud. Alla är brokiga. Deras diet är främst frön och frukter. Varierar i storlek, de räknas som medelstora papegojor med långa svansar.

Släktet rosellor omfattar sex arter, på svenska och latin:
Grön rosella (P. caledonicus)
Blåkindad rosella (P. elegans)
Svarthättad rosella (P. venustus)
Praktrosella (P. eximius)

Praktrosellor hålls ofta som burfåglar, nästan alltid på grund av dess färggranna utseende. De är intelligenta fåglar som kan lära sig konster, vissla och även imitera ett fåtal ord och läten. Praktrosellorna kräver mycket uppmärksamhet och många leksaker att bita i för att hålla sig stimulerade. Dessa fåglar tyr sig sällan till människor, inte alltid ens när de handmatats från födsel!

Vitkindad rosella (P. adscitus)
Stanleyrosella (P. icterotis)

Rosellan är mycket färgglad parakit som passar bäst att hålla i en stor voljär. Då den älskar att flyga bör få den tillgång till att flyga ordentligt. Det är sällan som en rosella blir tam, ett rykte om sin ”ilska”. Då den kan vara aggressiv mot andra fåglar passar det bäst att hålla den i par i egna voljärer.

Naturligt lever rosellan i små grupper och mår därför inte bra att lämnas ensam en hel dag utan sällskap. I fångenskap blir den 15 – 20 år gammal.

Rosellan är hemma i Australien och närliggande öar, där de bebor skogar, skogar, jordbruksmark och förorts-parker och trädgårdar. De är begränsade till kustberg och slätter och är borta från vildmarken. Införda populationer har också etablerat sig i Nya Zeeland (särskilt i Northern Island och i Northern Dunedin) och på Norfolk Island.

Bilder på fyra sorter bl.a. den vitkindade och praktrosellan.

Källor:
tamfagel.se
ne.se
sv.wikipedia.org
en.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.