Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Att göra en björntjänst blir ofta feltolkat, läs varför…

fabelbjorn

Många kanske tror att en björntjänst är en extra stor tjänst man gör och hjälper någon? Nej, såhär ligger det till. En björntjänst är en välmenad tjänst som får förödande, eller i varje fall negativa, följder för mottagaren.

Uttrycket kommer från den franska fabeln om Björnen och trädgårdsmästaren av franske 1600-talsdiktaren Jean de La Fontaine (L’ours et l’amateur des jardins), där en tam björn slog ihjäl en fluga på sin sovande väns panna, men följden blev också att slaget oavsiktligt dödade hans gode vän. Stenen han använde krossade mannens skalle.

bjorntj2

La Fontaines dikt slutar med ett konstaterande: ”Även om motivet är aldrig så ädelt, vill man helst slippa en björntjänst!” Ordet förekommer också i sången Var nöjd med allt som livet ger från Disneyfilmen. Djungelboken: En björntjänst gör ju ingen glad.

Analyserar vi ytterligare så, något välmenande som är tänkt vara till hjälp, men som i själva verket är till skada. Inte hjälp. Många tänker på björnkram, som en stor kram, men detta är missledande.

Etymologi: Sammansättning björn + tjänst, nalle-hjälp mer rart? Bra tänka på nästa gång du erbjuder hjälp…

Bild 1 ur fabeln.

Källor:
varldenshistoria.se
sv.wikipedia.org
sv.wiktionary.org
faktoider.nu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.