Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Systembolaget, namn och historik om platsen för promilledryck…

5 kommentarer

systembolaget

En vän undrade varför man säger systemet eller systembolaget? Jag läste på och först, brännvinet kom till Sverige på 1400-talet, via köpmännen i Lübeck. Från början användes det för tillverkning av krut, och som namnet antyder var brännvin ”bränt” – det vill säga destillerat – vin. Idag har vi – Systembolaget Aktiebolag (vardagligt även kallat Systemet eller Bolaget) som är ett statligt företag som har lagstadgat monopol i Sverige på detaljhandel med spritdrycker, vin och öl – med en alkoholhalt överstigande 3,5 volymprocent.

Namnet systembolaget kommer alltså från att man på mitten av 1800-talet började försälja organiserat enligt ett visst SYSTEM på en del orter, med början i Falun 1850,  senare kopierat i Stockholm och i andra delar av landet. Och Systembolaget för att få ett enhetligt namn och slippa alla olika städers system. Systembolaget säljer även alkoholfria drycker. De driver en kedja med drygt 420 butiker och ca 3000 försäljare.

Lite historia så.
Efter flera misslyckade försök till reglering av alkoholkonsumtionen i Sverige beslutade kung Adolf Fredrik 1766 att avskaffa alla begränsningar. Detta ledde till att nästan alla hushåll producerade sin egen alkohol. Detta ledde till att stora mängder potatis och säd som skulle kunnat användas till föda istället brändes till alkohol och i början av 1800-talet fanns uppskattningsvis 175 000 destillatörer.

Under 1830-talet skapades de första organisationerna och föreningarna för måttligt drickande i Stockholm. En av de äldsta organisationerna var Svenska
Nykterhetssällskapet som startades 1837 – Karl XIV Johan, Jöns Jacob Berzelius och
Anders Retzius fanns bland de framstående personer som engagerade sig i
organisationens försök att stävja brännvinsdrickandet.

glas-vin

Under mitten av 1800-talet startades Sveriges och världens första alkoholmonopol i Falun, ”i sedlighetens intresse”. 1860 blev det olagligt att sälja alkoholdrycker till personer under 18 år och tillverkningsförordningen förbjuder husbehovsbränningen. Under detta år öppnades även en statligt reglerad bar i Göteborg, AB Göteborgssystemet.

Under det första världskriget var alkoholdrycker kraftigt ransonerade. Från 1914 infördes motboken, i vilken en persons ranson av rusdrycker bevakades, i flera områden på initiativ av läkaren och politikern Ivan Bratt och från 1917 var motboken nationell. Den användes ända fram till 1955 då flera stora förändringar ägde rum. Idag vet vi att alkohol för många är av ondo, för övriga så är det kanske en smakhöjare med vin till maten, öl eller en drink efter. Personligen rekommenderar jag kolsyrat brunnsvatten. Bilden från Ängelholm. 🙂

Källor:
systembolaget.se
spa.118100.se
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

5 thoughts on “Systembolaget, namn och historik om platsen för promilledryck…

  1. Vatten är gott 😋 och ett riktigt gott vin till är kanon 👌

    Liked by 1 person

  2. Relativt gott? Eller relativt mediokert? 😁

    Liked by 1 person