Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Söta ökenmusen, ett populärt husdjur som är renligt och trevligt…

gerbil

Söta och små, med många namn som gerbiler, ökenmöss, ökenråttor (Gerbillinae). Den är en underfamilj av små gnagare som omfattar ungefär 110 arter vilka förekommer i Afrika och Asien. Gerbilen är en nyfiken, vänlig och nästan luktlös gnagare, vilket gör den till ett populärt husdjur. De är populära sällskapsdjur där mongolisk ökenråtta (Meriones unguiculatus) är den vanligaste arten i fångenskap.

Ökenråttan brukar varken bitas eller slåss, de är lätta att hålla rena, och relativt enkla att hantera. Gerbiler är inte lämpliga för småbarn men för barn äldre än 10-12 år och för vuxna, kan de vara mycket bra sällskapsdjur. En gerbil blir vanligen 2-4 år gammal och kan väga 50-130 gram. Kanske någon tänker på julklapp, men det bör nog ses som en present mer allmänt där man får ta ansvar som vuxen.

gerbil1

Om, så varför ska man välja gerbiler som husdjur?
Förutom att gerbiler är otroligt söta finns det flera fördelar med att ha dem som husdjur.
De är aktiva både dag och natt och de har många korta vakenperioder, så oavsett när på dygnet man är vaken/hemma så kan man räkna med att man får träffa gerbilerna.
De är nyfikna och mycket vackra att titta på när de brottas med varandra, samlar ihop pappersbitar som de boar med och gnager på toarullar. De är mycket lättskötta.
De luktar inte, under förutsättning att man städar ordentligt. De lever längre än många andra små gnagare, mellan 2½ och 4 år och generellt är de dessutom en frisk art.

Gerbilens naturliga pälsfärg är agouti/viltfärg, med i huvudsak brun päls med mörkpigmenterad hud, ljusare brunt mot vitt på undersidan (bröstkorg och mage), och mörkare längs ryggen. Några exempel på andra färgvarianter som finns idag är svart, vit och kanel. Hanarna är lite större än honorna och generellt sett är de lite lugnare, men detta kan vara mycket individuellt. Både honor och hanar kan hållas med en partner av samma kön utan problem, under förutsättning att de sätts ihop som ungar. Tyvärr brukar det inte fungera att ha fler än två gerbiler ihop, speciellt honor då de oftast börjar bråka vid ca 6 månaders ålder.

Gerbiler ska ALLTID hållas två och två. Gerbilen är ett flockdjur och ska absolut inte leva ensamma. De hoppar fram, snarare än springer, och bakfötterna som är relativt stora är håriga på undersidan för att skydda fötterna mot hetta som uppstår i ökensand. Hela kroppen är täckt med päls för att skydda huden från solen. Svansen är täckt av päls som slutar i en liten tofs.

Kuriosa och historik om den vanligaste?
Mongolisk ökenråtta fördes från Kina till Frankrike under 1800-talet och blev där ett populärt sällskapsdjur. 1935 studerades gerbilerna av professor Kasugo i det vilda, och han fångade även in ett 20-tal individer vid Amurfloden som han förde till Japan och Kitasato-universitetet. Det var dessa ökenråttor som blev grunden för merparten av de gerbiler som idag hålls som husdjur.

Har man väl bestämt man för att skaffa gerbiler så finns det vissa saker man bör tänka på innan man köper dem. Det viktigaste är att komma ihåg att en vuxen alltid ska ha ansvaret för djuren i familjen.

gerbil2

Tips!
Det absolut bästa sättet att få gerbilen tam är att locka den med godis. Solrosfrön är favoritgodiset och det bästa är att helt enkelt lägga några frön i handen och sänka ner den i buren. Gerbilerna kommer i början att närma sig handen, ta ett solrosfrö och försvinna illa kvickt, men när de blir van vid händerna kommer de kanske att sitta kvar i din hand och äta sitt frö eller åtminstone sitta kvar bredvid handen. Lär gerbilerna att ett speciellt ljud eller helt enkelt ljudet av din röst, betyder att de snart får godis.
Bur och utrustning ska rengöras noga minst en gång per vecka.

SVT:s Martin Emtenäs, naturprogramledare, tycker att ökenmöss är ett bra husdjur. ”De är enkla att ha att göra med och blir lätt tama”.

Läs på alla om ni ska välja djur, en del kräver mer av sin ägare än andra.

Källor:
gerbilforeningen.se
sv.wikipedia.org
agria.se
veterinaren.nu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.