Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Fråga doktorns två ”programledare” har mycket berätta mer än det vi ser…

2 kommentarer

Fråga doktorn har vi sett någon gång, mycket ”matnyttigt” for en del av oss om krämpor. Ett program som sänts i många år med en varm Suzanne och läkaren Gunilla, som vis och lugn rådgivare. Jag minns att det sänts i många år. Men jag har en del frågor om detta jag vill ha svar på. Blandar ni hop namnen?

När började det?
Fråga doktorn är ett hälsoprogram som visas i SVT sedan 2003. Suzanne Axell är programledare sedan hösten 2003. Första säsongen var däremot Lars-Gunnar Olsson programledare. Idag har de omkring en miljon TV-tittare.

Föregicks det av något annat program?
1991-2002 sändes programmet Livslust som var en föregångare till Fråga doktorn.

Varifrån har det sänts?
Programmet sänds numer från Umeå, efter att tidigare ha sänts från Norrköping. Fast husläkare i programmet är Gunilla Hasselgren. I premiärprogrammet av Fråga doktorn informerades om hjärtinfarkter hos äldre och om hur stress påverkar immunförsvaret.

suzanne

Mer om Suzanne:

Hon är runt 60 år, Suzanne Axell, född i december 1955 i Stockholm, bor på Gärdet i Stockholm. Yrke: Journalist. Sambo med Jörgen Wedebrand, IT-konsult, som hon träffade i 20-årsåldern. Hon vill ej ha barn och ej gifta sig, mamma är Anita och systrarna Anne-Lie och Wictoria. De har en hittekatt, Svans.

1980 började hon sin karriär inom medievärlden. Det blev tio år på landets största dags- och kvällstidningar bland annat som kriminalreporter på Expressen och nöjesreporter på Arbetet, innan hon våren 1990 tackade nej till en fast tjänst på Aftonbladet för att börja arbeta på lokalradion. Hon är bland annat även arbetat på Radio Uppland, Radio Stockholm och Sveriges Radio P4.

Citat om ung och mobbad:
” …jag var aldrig mobbad. Jag var glad och lite kaxig. En sån som brottade ner killarna när de var taskiga mot tjejer som inte kunde försvara sig. En kille mobbade min ena syster. Honom gjorde jag upp med, då var jag var tio år gammal. Ett regelrätt slagsmål. Han fick stryk. ”Om jag så ska offra framtänderna så ska han åka på pisk”, tänkte jag. Efter det slutade han mobba andra småtjejer i området.”

Axell är också medförfattare till boken ”Fråga doktorn” (Natur & Kultur) som publicerades hösten 2005 där hon bland andra intervjuat Dramaten-skådespelerskan Marie Göranzon. Hon har också fått medalj från Tjernobylfonden i Ryssland för sitt reportage om eldsjälen Natasha Andersson och hennes arbete för att barn från de strålskadade området runt Tjernobyl ska få en lycklig sommar i Roslagen.

Hon har också deltagit tre gånger i frågesporten På spåret – 2004, 2005 och 2006. De två första gångerna med Peder Lamm. Tidigare har Axell tävlat i frågesport i SVT:s Supersvararna där hon blev seriens sista stormästare. För dryga 20 år sedan drabbades hon illa av en kedjekrock där sammanlagt fyra bilar var inblandade. Hennes bil blev bara mos. Räddningstjänsten fick skära ut henne, med åren har whiplashskadan som uppstod blivit sakta bättre. Tur i oturen.

Citat Suzanne:
”Man blir inte miljonär av att jobba på SVT, men man har en bra lön. Jag försöker hjälpa till där jag kan. Jag skickar en hel del till välgörenhet. När jag varit ute på föreläsningar och sånt skickar jag alltid en slant. Sen har jag människor i min närhet som är arbetslösa, då försöker jag hjälpa till. Jag vill inte slå på stora trumman och säga ”fan vad jäkla fin jag är”, men jag försöker vara en riktig medmänniska.”

Axell blev vald till 2006 års kvinnliga TV-personlighet.

gunillab

Mer om Gunilla:

Sigrid Gunilla Hasselgren, ogift Jacobson, född 15 februari 1962 i Spånga församling i Stockholm, är en svensk läkare och författare. Efter studier i humaniora och juridik började hon vid 25 års ålder läsa medicin vid Uppsala universitet och blev så småningom specialist i allmänmedicin.

Hon är verksam som läkare på en vårdcentral i Karlstad. Hon är sedan 2003 TV-doktor i Fråga doktorn, som då sändes från Karlstad. Gunilla Hasselgren är en av 18 som i januari blev nya hedersdoktorer vid Uppsala universitet. Hon har även en egen spalt i MåBra, har varit redaktör för ett par medicinska böcker och själv skrivit boken Din läkarbok mitt i livet – guiden till hälsa (2013).

Gunilla Hasselgren är gift med läkaren Mikael Hasselgren (född 1964) och paret har två söner.

Båda fick priset Årets Mappie 2014. M-magasin bjöd in till sin årliga galafest. ”Sveriges mest mogna, attraktiva och pionjära pris”, och de tilldelades de tu. Sist,
Suzannes bästa tips för att relationen ska hålla länge är att man måste få ha utrymme till sina egna intressen – och att vänskap ska finnas tillsammans med kärleken. ❤

Källor:
svt.se
sv.wikipedia.org
expressen.se
uu.se
aretrunt.se
mynewsdesk.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Fråga doktorns två ”programledare” har mycket berätta mer än det vi ser…

  1. Klokt av klokskapare 😊

    Liked by 1 person