Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

August Kullberg gav uppmärksamhet över Katrineholm, duktig köpman och…

augkullberg

Kullberg var en driftig entreprenör, köpman och kommunalman och anses vara en av de personer som starkt bidrog till att Katrineholms stad växte fram. Historiens okända namn fascinerar – ibland 🙂

August Fredrik Kullberg, född 1 maj 1852 i Norra Solberga socken, Jönköpings län, död 27 februari 1913 i Katrineholm, gift 1877 med Josefina Danielsson, född 1857 där, död 1935 i Katrineholm. Hon var dotter till lantbrukaren Daniel Danielsson och Fredrika Pettersson. Efter skolgång i Eksjö och Jönköping och en tids vistelse i USA övertog August K 1873 ledningen av den av fadern 1867 grundade Annebergs tändsticksfabrik. Något han brann för? 🙂

En dag i början av april 1878 flyttade August till Katrineholm. Detta trots att han ansåg hyrorna vara “förskräckligt dyra“ (275 kronor per år för två rum och kök) som han skrev till sin bror. I ett senare brev skrev han “Som Katrineholm ligger centralt i en aspbygd beslöt jag mig för att flytta dit.“ Att några aspträd är så viktiga för Kullberg så att han flyttar beror på att hans far hade startat tändsticksfabriken och  August skulle nu köpa in virke till denna.

famkullberg

Men med sin nystartade firma, Kullberg & Co, nöjde han sig ej med att endast köpa aspvirke. Han började handla med fönsterglas och tändstickor. Kullberg börjar också att köpa upp jordbruksmaskiner från olika svenska tillverkare för att sedan sälja dem vidare.

Kullberg grundlade 1878 grosshandelsfirman Kullberg & Co, som utvecklades till landets största försäljare och exportör av svenska lantbruksmaskiner. Kullbergs arvingar skänkte 1914 till dåvarande municipalsamhället Katrineholm Kullbergska sjukhuset (”August och Josephine Kullbergs minne”), som togs i bruk 1 juni 1916. År 1922 överläts det av Katrineholms stad till landstinget i Södermanland, som alltjämt driver det.

I Katrineholm firas numera ”Kullbergdagen” på sommaren med visning av Kullbergska huset och berättelser om hans liv och gärning. Katrineholms kommuns hemsida skriver så här: ”August Kullberg var smålänningen som kom till Sörmland på 1870-talet för att köpa virke av bönderna och transportera det på den nya järnvägen till familjens tändsticksfabrik i Anneberg.”

Men Kullberg blev en av Katrineholms största entreprenörer genom sitt företag, den ledande grossisten på jordbruksmaskiner i Europa. 1902-1904 lät han uppföra Kullbergska huset som huvudkontor för företaget och som privatbostad. Kullberg var aktiv i det unga järnvägssamhällets utveckling mot stad och 1914, året efter hans död donerades tomtmark och grundplåten så att Kullbergska sjukhuset kunde uppföras i Katrineholm.”

Hur avled August?
Sviterna av en svår influensa, bl.a. dövhet, jämte firmans tillbakagång under dåliga konjunkturer och ökad utländsk konkurrens, bröt ned honom och bidrog till hans hastiga bortgång. Ryktet om konkurs var dock felaktigt; bouppteckningen visade en behållning på 1 660 000 kr. Tala om en änka som fick arv på den tiden, över 1½ miljon!

Efter hans död drevs företaget vidare fram till 1961 då det gick upp i Bolinder & Munktell i Eskilstuna. Företaget Kullberg & Co. finns alltså inte kvar men väl det Kullbergska huset på Norr.

Framför järnvägsstationen i Järnvägsparken, i Katrineholm, finns en portträttbyst föreställande Kullberg med inskriptionen: ”Han gav svensk plog åt svensk jord och grundval åt framtida stad”. Den 30 maj 1959 avtäcktes den, en byst gjuten i brons och konstnär är Stig Månsson.

Källor:
sv.wikipedia.org
katrineholm.se
sok.riksarkivet.se
kullbergkatrineholm.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.