Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vilket är Sveriges farligaste djur, vilket ska vi mest frukta?

2 kommentarer

homosapiens

Sverige är inte ett land du förknippar med farliga djur. Men det finns faktiskt omkring 20 svenska ”djurarter” som kan döda människor om det vill sig illa. Vi utgår från att ej räkna i trafiken, utan vid möte – i vår närhet. Det finns inget entydigt svar, men jag har lusläst igenom massa information och ger min version av vad de andra tyckte och jag har räknat ihop.

Tänk på att av de fem stora rovdjuren i Sverige är människan det absolut farligaste ”rovdjuret”. I 99% av fallen handlar det om människor – mot människor. Jag börjar direkt med det som ska ses som farligast.

1. Geting
Enligt Naturhistoriska riksmuseet är getingar sannolikt de farligaste djur vi har i Sverige. Varje år dör omkring fem personer i Sverige av bi- eller getingallergi, vilket är fler än antalet som dör av huggormsbett. Getingar och bålgetingar har dödat sammanlagt 23 svenskar åren 1997-2008. De är verkligen ofarliga för de flesta av oss, och getingstick lämnar oftast bara lite smärta, svullnad och obehag. Men allergi är dock en farlig sak i vissa fall.

2. Björn
Mycket på grund av sin storlek och att den kan bli ”störd av oss”. Det händer att människor skadas eller dödas av björnar. Oftast är det björnar som skadskjutits eller björnar som försvarar sig själv, sina ungar eller sin mat som kan vara farliga. Senast någon dödades av björn i Sverige var för över 100 år sedan.

I genomsnitt sker det en björnattack per år och det är främst jägare som drabbas, särskilt om de har lösa hundar med sig. Farliga brunbjörnar kan finnas likväl som ex även en sårad björn. Du bör alltid ha respekt för björnar.

3. Fästing
Fästingar har upprepade gånger blivit ”framröstade” som det farligaste djuret i Sverige. Ungefär 20-40% av alla fästingar i Sverige har borrelia-bakterier, som i värsta fall kan leda till allvarliga skador och dödsfall om du har väldig otur.

Om fästingen avlägsnas snabbt och helst inom 24 timmar, efter att ha fastnat, kommer detta att minska risken för bakteriell infektion, men även bara några minuter efter bettet kan bakterien överföras. Vissa fästingar är bärare av TBE-virus, som orsakar hjärninflammation, men lyckligtvis är detta virus sällsynt i fästingar i Sverige, men omfattningen har ökat de senaste åren.

4. Varg
Vargattacker är ytterst sällsynta i vårt land. Den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark söndagen den 17 juni 2012 var den första dödliga vargattacken på 191 år. Förra gången det skedde var 1821, då den så kallade Gysinge-vargen spred skräck i Gästrikland. Men djurpark! Vargen är kanske en av de mest fruktade djuren i Sverige, men ändå en av de minst farliga. Undantaget är främst rabiessmittade vargar.

Sannolikheten att bli dödad av en rabiessmittad varg i det här landet är förmodligen lägre än att vinna på en lott. En varg är rädd för människor, men när vargarna förlorar sin medfödda rädsla för människor, finns det dokumenterat att det ökar med antalet attacker på människor. Detta sker framför allt i skyddade områden där vargar inte jagas, och där vargar gradvis förlorar denna rädsla.

5. Vildsvin
Vildsvin kan vara farligt för människor. Om du träffar ett vildsvin i skogen som känner sig provocerat kan den med sina stora, vassa tänder och med sin vikt bli arg och då har den egentligen inga gränser. Nu har de även ökat i antal. Men hur ofta man möter en ilsken?

getingstick

6. Huggorm
Huggormar är giftiga, men i allmänhet inte farligt. Om du blir biten ska du vara lugn och inte anstränga dig. Bettet är inte mycket farligare än en geting, rent fysiskt, det gäller mest vara lugn. Vissa äldre med ex. hjärtproblem kan ihop med panik drabbas illa.

7. Hund
Alla hundar kan  vara ”potentiellt farliga”. En liten hund kan även den skada en människa, alla hundraser kan bita, skada och även döda människor. Alla hundar kan teoretiskt sett vara farliga. Vissa hundraser är farligare än andra, men regeln är att det är – hundägaren som har ansvaret.

Man kan i alla fall konstatera att åren 1998-2008 avled tre kvinnor och en man i Sverige efter att ha bitits eller angripits av hund.

8. Myskoxe
Myskoxar är stora och mäktiga djur och kan lätt döda en människa om de är provocerade. De finns bara vilt i Härjedalen så risken minimal i andra delar. Man noterar att man bör hålla en säkerhetszon på minst 200 meter från djuren.

Myskoxar är sociala djur och lever i grupper, och om de känner sig hotade kommer de att inta en defensiv position, en ring med de vuxna djuren ytterst och ungarna i mitten. Detta djur flyr ej heller. Om så kan man försöka med hårda slag och bankanden i marken, annars försvinn snabbt!

9. Älg
Detta djur är faktiskt ett av de farligaste i Sverige, men av en anledning. Skogens konung är främst farligt när den rör sig ut ur skogen och – obs. på vägarna. När du kör över 80 km/t och det plötsligt går ut en rakt framför bilen, kan det gå illa för båda parter. Älgangrepp på människor är idag sällsynt. Naturligtvis bör man visa respekt för dessa stora djur, och speciellt om det är en älg med kalvar eller en brunstig älgtjur. I Sydsverige har de tagit dryga 40 liv sedan 1994.

10. Häst
Hästar är vanligen stora – och kan sparka människor och trampa på dem, när de blir upphetsade, och det är inte ovanligt med svåra följder. I USA är hästar till exempel ansvariga för fler dödsolyckor än alla andra djur sammanlagt.

Dessa är de och den ordning jag valt efter info. Kan nämna några andra.
Järven är helt ofarlig, om du inte verkligen gå in för att göra dem förargade. Kan vara farligt för barn, camping etc. Och med honor med ungar som alltid lurigt. Järven är starka nog att fånga vilda djur och över 10 gånger så stor som de själva.

Grävlingen har ett rykte om att attackera människor, framför allt, en del fruktar att den kommer att bita sig fast i foten – även tår – men myter omger djuret med ben som kan krossas. Liksom alla vilda djur, bör man ha respekt för grävlingen. Det är en verklig tuffing, men den vill helst slippa oss. Brännmaneter, maneter svider och ger utslag, men de är inte direkt farliga längs den svenska kusten.

Maneter kan orsaka permanenta hudförändringar. Detta gäller främst hos barn och personer med allergier. ”Barn och allergiska” som kommer i kontakt med svenska maneter bör omedelbart tvätta de drabbade hudområden med vinäger, råd som ges av läkare. Fjärsing är den enda giftiga fisken. Den kan i värsta fall ge dig en lång otäck smärta, men utan att vara dödlig.

Behandling efter ett sting från fjärsing kan göras på egen hand. Toxinet förstördes nämligen vid hög temperatur. Smärtan kan kännas i mer än 24 timmar efter sticket, men det värsta smärtan är över efter mindre än en timme. Kontrollera först med proffs eller google 🙂

Som jag började, vem anses värst. Utan diskussion. Japp, människan, vi är vår egen värsta fiende. Inga djur på denna planet dödar fler människor än homo sapiens.

Källor:
sverige2.com
aftonbladet.se
fof.se
de5stora.com
svt.se
expressen.se
illvet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Vilket är Sveriges farligaste djur, vilket ska vi mest frukta?

  1. Ja människan är det farligaste djuret alla kategorier. …tack vännen 💜 💖

    Liked by 1 person