Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Marsvin för kramsjuka barn och vuxna? Läs om den lilla havsgrisen…

5 kommentarer

marschvin

Marsvin (Cavia porcellus) är ett däggdjur i ordningen gnagare som hålls som husdjur, både som sällskapsdjur och som matdjur. Trivialnamnet marsvin kommer från tyska Meerschweinchen som betyder ”liten havsgris”. Namnet har förklarats med att de första djuren som importerades till Europa kom med skepp över haven och lät som små grisar. Inkafolket offrade dem till solgudarna – men det gällde väl även människor…?

Vill barnen ha? Tänk på!
Vanligtvis brukar marsvinsungar som man köper vara mellan 6-8 veckor vilket gör att de är lätta att fostra och göra tama. Tänk bara på att köpa ett marsvin som inte är skyggt och rädd. Marsvinet är ett sällskapsdjur som finns i flera färger och färgkombinationer. Marsvin har lugnt temperament, är lätta att sköta, renliga, men relativt högljudda (de piper, kurrar och visslar).

De älskar att vara i famnen och kan somna på personer de litar på. Barn vid fyra år kan ex. med fördel umgås med marsvin, kaniner och fåglar tillsammans med en vuxen.
De har ett utvecklat ljudspråk för att kommunicera och kan även försöka kommunicera med människor via qiuit-ljud. Marsvin är flockdjur och ska bo tillsammans med minst ett annat marsvin av samma kön. Om man har honor och hanar tillsammans skall man inte ha dem permanent i samma bur.

Ensamma marsvin blir ofta deprimerade, mår psykiskt dåligt och blir skygga samt är svårare att domesticera. Ensamma marsvin kan även svälta sig själva till döds. Enligt svensk djurskyddslag måste marsvin hållas med minst en artfrände om inte särskilda skäl föreligger. Födan bör bestå till 70 procent av hö och i övrigt av grönsaker och eventuellt kraftfoder. Marsvin blir vanligen mellan 5-7 år gamla och ett vuxet marsvin väger mellan 800 gram till 1,5 kg. Honor brukar väga lite mindre än hanarna.

Marsvinet härstammar från Anderna i Sydamerika och domesticerades redan 5000 f.Kr, främst för köttets skull. Till Europa och resten av världen kom den på 1500-talet. Där fick de aldrig någon betydelse som matdjur, men hölls som sällskapsdjur och senare även som försöksdjur. Idag är den ett populärt och lättskött sällskapsdjur som finns i flera färger och färgkombinationer.

Inom Svenska Marsvinsföreningen (SMF) är marsvinsraserna, eller varianterna som är ett mer passande ord, indelade i tre huvudkategorier: strävhåriga, korthåriga och långhåriga. Det finns även raser med ”guidestandard” och ”ostandardiserade” marsvin. Samtliga raser finns i många olika färger och teckningar.

marsvin201

Kuriosa:
1. När marsvin sträcker på sig så är det ett tecken på att de är avslappnade och glada. När marsvin hoppar vertikalt upp och ned är detta också ett tecken på glädje. Marsvinsungarna hoppar på samma sätt när de leker.
2. Marsvin har 4 tår på varje framfot och endast 3 tår på varje bakfot.
3. Flera källor på internet hävdar att 15 år är åldersrekordet för ett marsvin – detta rekord är dock inte dokumenterat.
4. Marsvin har två typer av avföring. En av dem passerar genom matsmältningen två gånger och är rik på B-vitaminer och aminosyror. Detta innebär att marsvin – liknande kaniner – äter upp en del av sin egen avföring. De äter den oftast sent på natten vilket har gett upphov till namnet ”nattavföring”. Inget att efterlikna!

Källor:
sv.wikipedia.org
marsvinssidan.se
123fakta.com
expressen.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

5 thoughts on “Marsvin för kramsjuka barn och vuxna? Läs om den lilla havsgrisen…

  1. Djur är härliga 😊 Och allra bäst på bild eller hos andra 😘

    Liked by 1 person

  2. Va roligt att läsa om marsvin. ..tack Janne

    Liked by 1 person