Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vad är och – betyder ful – och vem avgör…?

2 kommentarer

uglyskjorta

”Snygga människor har det lättare än fula. Troligen får de mer chanser då människan ser mycket till de yttre.”

Jag hade en äldre arbetskamrat, alkoholist, periodare, som sa han var mycket ful. En gång sa han när han satt i vägen för sidospegeln (i en lastbil) där han syntes. ”Inte ens en mor kan älska ett sådant här utseende.” Orättvist! Och han hade ett eget, personligt utseende.

Var han ful? Allt beror nog på vad vi har för normer, vad vi jämför med. Modet? Media? Kändisar? Vänner?

Ful kan syfta på detta: Fulhet – ett motbjudande utseende. Ful (maträtt) – en maträtt av bönor. Ful (tidskrift) – en queerfeministisk tidskrift.

”När jag funderar inser jag att jag har lite svårt att definiera vad “ful” är, ur ett estetiskt perspektiv. Om det så är medfödda fel, ärrbildningar, ålder eller vad det än kan handla om så lyckas jag inte. När jag ser mig omkring så ser jag egentligen inga fula människor, jag måste liksom få ett personligt intryck av en människa för att avgöra det – och då handlar det ju inte om utseendet längre.” (x1)

”Fulhet är motsatsen till skönhet. Ful är även ett adjektiv som beskriver ett vederstyggligt och ofördelaktigt utseende. Det kan i vissa fall också beskriva en handling eller karaktärsegenskap som anses vara moraliskt förkastlig, gemen, usel eller nedrig. Vad som anses fult är inte entydigt utan är snarare en värdering betraktaren av en person eller objekt gör.”

Fult. Vad är det som är ansetts som fult? Och vem bestämmer det? Det finns fula föremål, fula vanor och fula stilar. Det spännande är dock att detta fula ett eller ett par decennier senare istället har blivit snyggt, fint och stilrent. Och det som en person anser vara fult, kan för någon annan vara väldigt vackert. Varför är det så…?! I de så kallade fina salongerna visas ofta det som av många anses vara ”fin” kultur, och det är ofta estetiskt. Men vad händer med det som är fult?

uglyanmials

Ordets bakgrund?
Sedan – fornsvenska ful ”stinkande; ful”, av liknande germanskt ord med betydelsen ”rutten; stinkande”.

Ex. på synonymer till ful: oskön, med obehagligt utseende, oestetisk, oangenäm, oattraktiv, frånstötande, vulgär, simpel, smaklös, stillös, motbjudande, otäck, ryslig, gräslig, anskrämlig, grotesk, vämjelig, vidrig, vedervärdig, ruskig; mulen, dålig, regnig.

Även merskamlig, nedrig, otrevlig, tarvlig, skändlig, elak, gemen, stygg, oschysst, ohederlig, falsk; ruffig, ojust, regelvidrig; rå, plump, grov, oanständig, snuskig; en ful fisk en skurkaktig person; ful gubbe snuskhummer, snuskgubbe, snusker; grimas.

Ful som i ord?
Fult språk är benämningen på det typ av språk som uppfattas vara fult, vulgärt, olämpligt, ohyfsat eller stötande. Vad som är fult språk är mycket diffust eftersom ”fult” bestäms av den som kommer i kontakt med och använder språket. Ålder, social klass, kultur och religion är faktorer som påverkar personen som bedömer om språket är fult eller inte.

I Jesaja 38:14 står det: ”Jag lät så som en svala, så som en trana, och jag knullade så som en duva.” Det är dock en – översättning från 1541.

”Jag sitter inte inne med den exakta medicinen, men skönhet kan faktiskt komma inifrån och allt går att fixa. Är man ful kan man bli cool. Är man töntig kan man bli diskjockey. Är man fet kan man banta. Är brösten för stora kan man operera. Är man korkad kan man plugga. Är snoppen liten kan man köpa dyr bil. Är man tråkig kan man bli snäll. Har man suggig klädsmak kan man gå till Myrornas. Är man blyg kan man öva in ragg-repliker av typen ”jag är inte den snyggaste härinne men jag är den enda som pratar med dig” eller ”hej, jag är den rätta, nån sa att du letade efter mig”.

Dysmorfofobi eller BDD, body dysmorfic disorder, är en psykisk sjukdom. Ibland kallas den också inbillad fulhet. Ungefär 2 procent drabbas någon gång i livet. Den debuterar i regel i tonåren och blir ofta kronisk. Sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Man kan ha en ärftlig skörhet för att drabbas. Sjukdomen kan behandlas med kognitiv beteendeterapi, enskilt i grupp eller via nätet.

Vi kan vara överens om att ordet betyder mycket och att det beror på vår egen syn – vad det betyder. Ful kan också vara att man bär sig ”fult åt”, ”fula gubbar”..

Fulsnygg är en fin variant, man kombinerar två motsatser och det anses okej. Så hav lugn alla. Spegeln visar oss en bild bara. Just nu. På det avståndet. Med det ljuset. Var dig själv. Lev nu 🙂

Källor:
aftonbladet.se
synonymer.se
sv.wiktionary.org
vastergotlandsmuseum.se
sv.wikipedia.org
opassande.se (x1)
expressen.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Vad är och – betyder ful – och vem avgör…?

  1. Ordet ful är ett fult ord och negativt använder sällan det ordet överhuvudtaget använder ordet inte framför vacker eller skönhet eller rolig osv…..kramar om dig 💜 💖

    Liked by 1 person