Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Sten Broman, skåning och en av de allra största tv-profilerna…

4 kommentarer

stenbromantv

”Det värsta man kan servera mig är isvatten. Vatten är giftigt. Det visste redan Jesus. Han förvandlade vatten till vin så fort han fick syn på det.” Sten Broman klädde sig som Igor Stravinskij. Han skrev nio symfonier precis som Beethoven. Ändå fick han aldrig det stora erkännandet som kompositör. Programledaren var en man i 70-årsåldern med tjockbågade svarta glas­ögon, pipskägg och mustasch.

”Denna vecka han klädd helt i vitt: vit kostym med väst, vita skor, vita strumpor (från musikprogrammet Kontrapunkt).” Mannen var ett häftigt original från TV känd som musikkritiker och som programledare för Musikfrågan Kontrapunkt.

Hans skorrande Lunda-dialekt, uppseendeväckande kostymer och entusiastiska iver att sprida kunskap om den klassiska musiken gjorde Sten Broman till en av 1960- och 70-talets allra största tv-profiler.

Sten Broman, född 25 mars 1902 i Uppsala, död 29 oktober 1983 i Lund, var en svensk dirigent, föreläsare, musikpedagog, programledare och tonsättare. Broman var son till anatomen och embryologen Ivar Broman och Dagmar Berlin (1880–1973). Han växte upp i Lund och studerade mellan 1921 och 1923 musik i Prag. Bromans mor, var genom sin faster Anna Berlin som var gift med Ludvig Hedin, kusin till Sven Hedin, vilket Broman själv har berört i sina memoarer.

Efter en filosofie kandidatexamen i musik- och konsthistoria vid Lunds universitet 1925 studerade Broman medeltidens musikhistoria i Schweiz och Tyskland. Han ägnade sig åt den klassiska musiken och spelade själv altfiol. År 1927 avlade han licentiatexamen i Lund. I november 1961 invaldes han som ledamot nummer 697 av Kungliga Musikaliska Akademien.

Mest känd blev han som karismatisk programledare för tv-programmet Musikfrågan Kontrapunkt 1964–1980, han var också känd för sina  ogenerade elakheter. Den typ av tre-delad kostym han nästan alltid sågs i, som bland annat bestod av en högt skuren väst och kavaj innehållande få fickor, formgav han redan på 1920-talet.

Hobbies: Många. Studentspex, mat, resor, språk. Ägnade lediga lördagar åt att rätta språkfel i gamla deckare. ”Vanligen hittar jag runt 15 000 fel”, hävdade han.

stenbroman

Broman var även känd för att tycka illa om dragspelsmusik. Vid något tillfälle klargjorde han att det främst gällde en äldre typ av enradiga dragspel. Han komponerade själv en del kammarmusik samt under 1960- och 1970-talen även nio symfonier. Till hans mer lättillgängliga verk hör filmmusik, en ouvertyr till spexet Uarda och hans tonsättningar för manskör av Falstaff, fakirs parodiska kärleksdikter Laura och Dolly.

Broman gifte sig i oktober 1933 i Lund med den danska dansösen Esther Rung (1909–2008) och fick med henne sonen Erik (född 1934), men äktenskapet upplöstes 1944. Han gifte 1949 om sig med Eivor Engelbrektsson, från vilken han skilde sig 1952.

Få kände till hans långa förhållande med den 43 år yngre striptease-dansösen Gunilla af Halmstad, under omkring femton år. Hennes namn är – Gunilla Ekroth. När de träffades arbetade hon som strippa på restaurang Tunneln i Malmö. Enligt en bok,”det verkar ju lite kinky så där, en 61-årig gubbe och en 19-årig strippa. Men så läser man deras brev, glödande kärleksbrev och får en annan bild. En bild av två jämlikar, faktiskt. Och de var ihop i femton år, ända till dess att Gunilla träffade sin nuvarande man (berättar Carin Bräck).

bromanmedtjej

Gunilla Ekroth berättar om relationen, ”något av en Pygmalion-historia”. Uppvaktningen från Sten Bromans sida var intensiv  och påkostad.
”Och jag blev förälskad, det blev jag. Jag glömde alla åren mellan oss”,  enligt Ekroth. Relationen hölls hemlig för alla utom de närmaste. Framför allt umgicks de i Falsterbo där Sten Broman hade en lägenhet.

Kerstin Gunilla Ekroth, känd under artistnamnet Gunilla af Halmstad, född Andersson i  maj 1945 i Halmstad, är en svensk scenartist, som bland annat framträtt som stripteasedansös och ormtjusare.

Ur Sten Broman – En man med kontrapunkter. 1984
”Ni vet väl att det heter Rammlösa och inte Raamlösa, som dom där språkimbecillerna i Stockholm inbillar sig. Men dom säger väl saamlag också!”

Broman ligger begravd på Norra kyrkogården i Lund. En härlig personlighet, som de flesta kanske ej visste så mycket om. Hans skånska var speciell och – hela han 🙂  Bilder på Sten och ett ihop med Gunilla, hans 

Källor:
sv.wikipedia.org
sydsvenskan.se
svt.se
livet.se
sv.wikiquote.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 tankar om “Sten Broman, skåning och en av de allra största tv-profilerna…

  1. Sten Broman var en udda figur. …kommer ihåg hans tv program. …tack vännen som alltid intressant

    Gillad av 1 person