Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Drogmissbruk i konstnärssjälar, hur ”viktig” anses den vara/varit…?

klerup

Kopplingen mellan droger och konst är lika gammal som konsten i sig. Att människan behöver berusning verkar säkert, men behöver konsten knarket?

Alexander Bard konstaterar att han aldrig hade börjat skriva utan drogerna. Denna drogliberala kändis i musikbranschen. För stor? Författare som Gabriella Håkansson, Anna Jörgensdotter, Håkan Sandell och Johanna Ekström har skrivit om hur användningen av narkotiska preparat påverkat deras skrivande. Även om de flesta har tydliga reservationer för hur väl droger kombineras med skapande är det tydligt att olika former av berusningsmedel påverkat författarna och deras skapande på mer eller mindre tydliga sätt.

”Drogernas inverkan – positiv eller negativ – på ett konstnärskap” är något som diskuterats mycket. Bidrar de till kreativiteten eller förstör de den? Sedan han blev nykter har Ulf Lundell varit nästan överväldigande produktiv och han har i intervjuer konstaterat att det tar mycket tid att supa. Därför är hans stora produktivitet under de åren han söp desto mer imponerande.”
(Anders Hansson, frilansjournalist).

I Sverige har vår mesta rockromantiker Andreas Kleerup avslöjat att han tagit kola för miljoner kronor (kokain). Kleerup hävdade att hälften av all musik och konst är resultat av påverkade konstnärer. Suedesångaren Brett Anderson har uttryckt att crackrökandet tillförde mycket som var bra för deras musik och han anser han låtit mycket tråkigare och konservativ utan droger. Jaså?

Cobains depression sken ofta igenom i hans låttexter, intervjuer och personliga texter. Den mentala ohälsan i kombination med hans drogmissbruk drev honom till att ta sitt liv år 1994, ännu en artist som var sjuk och dövade ned sig. Konstnären Bryan Lewis Saunders har målat av sig själv påverkad av tiotal olika substanser, allt ifrån Crystal meth till LSD. Hans projekt där han gjort 45 självporträtt på 45 olika droger.

Corey Haim var med i ”The lost boys” som blev genombrottet. Han fick gå i ”rehab-skolan” tidigt. 2005 hade Haim varit intagen 14 gånger. I dag ägnar han sig åt ”aggressiv konst”. Innebär ex att han sålt tappade tänder och bitar av sitt hår på nätet.

william-shakespeare

Mer kufiskt gäller en sydafrikansk antropolog som bett få öppna William Shakespeares grav. Han ville undersöka om den världsberömda dramatikern var marijuanarökare. Man har nämligen funnit en pipa som tillhört Shakespeare där det fanns rester av drogen. För att få reda på om Shakespeare var vanerökare och om några av våra absolut mest kända och välspelade pjäser skapats i ett rus, vill antropologen nu undersöka resterna av hans hår och naglar som finns kvar i graven i England.

Musiken har haft många som använt droger, men om det var skapande är tveksamt. Tidigt var det inom jazzen mycket vanligt liksom popmusikens 1960-tal och reggaen. Någon var Jerry Lee Lewis, Bob Marley, Ozzy Osbourne, Billy Joel, Liza Minnelli, Elisabeth Taylor, Stevie Nicks, Canned Heat, Johnny Cash, Alice Cooper. Sir Paul McCartney har avslöjat att han använde tung narkotika – både heroin och kokain – när The Beatles var som störst.

”Som exempel nämner han att låten ”Got to get you in to my life” egentligen handlade om hasch – fast ingen förstod det då.” Han har även avslöjat att han och John Lennon provade en annan drog under sin skoltid i Liverpool. Nämligen vanligt te. Det var Twining Tea – i pipor, de rökte och skrev låtar. Tydligen gick det med. Och sundare.

”Charmig, intelligent och begåvad, men också krävande, grym och drogförälskad.”
Den bilden ger John Lennons första hustru Cynthia Lennon i en bok. Hon skriver även om Bob Dylan som introducerade cannabis för gruppen i början av 1960-talet och festen där George Harrison och John Lennon med sina flickvänner blev ilurade drinkar spetsade med LSD. De hade svårt att hitta hem och fick hallucinationer, alla fyra satt uppe hela natten medan väggarna rörde sig, blommorna pratade, andra människor såg ut som vidunder och tiden stod stilla.”

När Beatles slutade turnéra efter tre hektiska år var John och kollegorna George Harris, Paul McCartney och Ringo Starr psykiskt och fysiskt helt slut. De hade sjungit samma sånger, gjort fyra långfilmer, dekorerats av hovet och försökt freda sig från de tusentals fansen. Hårda tider.

“Det var fullt normalt att småungar rullade jointar åt artisterna på den tiden“, enligt Mick Jagger. The Rolling Stones.

Alkohol fördömer de flesta som kreativ drog och det råder en rörande samstämmighet kring att droger på sikt förstör mest. Vi kan vara överens  om att det finns inget bra med droger – den naturliga synen?

Positivt? Förre musikern Magnus Rosén, basist i Hammerfall, som växte upp i en konstnärsfamilj sade att han aldrig prövat narkotika och var glad för det.

Tacka vet jag hambo och polka. Exempel på musik som lyfter kvinnorna – drogfritt förhoppningsvis 🙂

Källor:
dn.se
drugnews.nu
viraler.se
sydsvenskan.se
gaffa.se
expressen.se
aftonbladet.se
sverigesradio.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.