Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Ett semesterbesök på Salomonöarna kräver nyfikenhet och stor försiktighet…

salomonoa

Om du fick en resa, en riktig långtur skulle du kunna tänka dig resa till Solomon Islands? Även efter du läst detta? Okej.

Officiellt namn – Solomon Islands/ Salomonöarna, statsskick – monarki inom Samväldet, enhetsstat. Salomonöarna består av två parallella ögrupper öster om ön Nya Guinea i Stilla havet. De tillhör Oceanien, öster om Papua Nya Guinea, bestående av närmare tusen öar. Huvudstaden Honiara ligger på ön Guadalcanal med ca 73 000 invånare.

Under andra världskriget var det hårda strider mellan amerikanerna och japanerna under slaget om Salomonöarna 1942-45, inklusive slaget om Guadalcanal. En stor majoritet av befolkningen är melanesier, som är indelade i en rad olika folkgrupper. Etniska motsättningar har periodvis plågat landet. I slutet av 1990-talet utbröt stridigheter mellan invånare på Guadalcanal och invandrare från grannön Malaita. Situationen förbättrades när en australienledd regional fredsstyrka sattes in 2003.

28 sept. 2016 gällde detta, om du reser hit:
Resenärer uppmanas vidta försiktighet och måna om sin säkerhet. Läget i samhället är fortsättningsvis instabilt, speciellt i huvudstaden Honiara och i vissa provinser.
Politiska upplopp och oroligheter kan uppstå snabbt och oväntat.
Resenärer bör undvika större sportarrangemang, i synnerhet där det förekommer alkohol. Trafik och vägar är också opålitliga så försiktighet gäller. Sjukvården på Salomonöarna är begränsad, i synnerhet utanför Honiara.

Salomonöarnas officiella språk är engelska, som lärs ut i skolor, men knappt någon har det som modersmål. Pijin har inte officiell ställning, men fungerar som lingua franca. Utöver dessa har Salomonöarna ungefär 80 inhemska språk. I ett land som Salomonöarna med många olika språkgrupper finns en djupt rotad tradition av att ta ansvar för varandra inom gruppen. Denna kultur kallas wantoksystemet och präglar relationerna i hela samhället. Ordet wantok betyder ”ett språk” (”one talk”) på pijin.

En wantok är en person som talar samma språk som man själv gör, men man kan också ha en gemensam identitet genom släktskap, samma geografiska ursprung eller sociala sammanhang.

Basfakta?
Premiärminister: Manasseh Sogavare. Medellivslängd 75 år. Valuta tala (3,14 kr).
Invånare: 622 000 invånare drygt.

salomonskids

Historiskt?
Melanesiska folkslag har levt på Salomonöarna i minst 3 000 år. Spanska sjöfararen Alvaro de Mendana var den första europé som anlände till Salomonöarna 1567-1568 och namngav dem Islas Salomon.Han följdes under 1700-talet av tyskar och britter som utnyttjade lokalbefolkningen för arbete på plantager i Australien.

Vad har man för tillgångar i landet?
På Salomonöarna finns naturresurser i form av fisk, skog, guld, bauxit, fosfat, bly, zink och nickel. Media? De har en dagstidning, Solomon Star, medan Solomon Voice utkommer en gång i veckan. Båda dessa är engelskspråkiga, liksom Solomon Times Online. Radiosändningar är på engelska och pijin.

Miljö?
Salomonöarna har miljöproblem i form av jorderosion som beror på skogsavverkning. I havet runt öarna finns döda eller döende korallrev. Stigande havsnivåer och kusterosion har lett till att fem öar i Salomonöarna har försvunnit mellan 1974 och 2014. Dessutom har ytterligare sex öar kraftig erosion.

Sport?
De deltog i OS 2012 – som i flera andra OS. Det året var det en man och kvinna, det gällde 100 meter löpning och en man tävlade i judo men inget värt notera. Fotboll för herrar är annars det stora i landet. Laget spelade sin första landskamp borta mot Nya Hebriderna (senare Vanuatu) i Fiji den 30 augusti 1963, och vann med 6-3 under Stillahavsspelen. En riktig triumf!

Marovo-Tetepare är ett av Salomonöarnas tentativa världsarv. Detta består av Marovolagunen och kultur- och naturmiljöer på utvalda landområden runt öarna Tetepare, Rendova, Vangunu och Gatokae. Om jag sammanfattar det så finns det mycket skönhet och sevärt, men jag skulle nog ej resa dit förrän mer lugn råder. Fast du kanske reser ändå…? Om, lova skriv ett mail 🙂

Källor:
landguiden.se
sv.wikipedia.org
swedenabroad.com
Faktakalendern 2016

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.