Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Slaget vid Lützen, då och nu, nya fynd vid krigsplatsen…

lutzenmalat

Lützen var platsen vi minns som dimmig och att ett krig utspelade där.

Vad vet du om platsen och vad hände?
Idag är Lützen en småstad och stadskommun i Tyskland, belägen i Burgenlandkreis i förbundslandet Sachsen-Anhalt, tjugo kilometer sydväst om Leipzig.

Efter epidemier av hjärnhinneinflammation och pest, 1583 resp. 1585, dömdes i en häxprocess 1585 stadens likbärare Melchior Schimpf och hans hustru Ursula till döden på bål, för att genom förbannelser ha orsakat pestepidemin. Ingen bra början?

Så vad platsen är mest känd för:
Slaget vid Lützen den 6 november 1632 var ett av de största fältslagen under det trettioåriga kriget. Striden stod nära byn Lützen, i Sachsen mellan en svensk-protestantisk armé under befäl av kung Gustav II Adolf och en katolsk-kejserlig armé under befäl av fältmarskalk Albrecht von Wallenstein.

Slaget slutade med en ”överlägsen” seger för svenskarna. Omkring 9 000 soldater stupade på slagfältet, inklusive den kejserlige generalen Gottfried zu Pappenheim och kung Gustav II Adolf.

Läste 2012 att tyska arkeologer har upptäckt en massgrav från slaget. Trots det har spåren från alla dem som dog denna bistra novemberdag för ca 380 år sedan varit mycket få. Tills nu, då arkeologer inlett en omfattande kartläggning.

De fann en massgrav med resterna av sammanlagt 175 soldater som hade oturen att dö denna dag. Soldaterna, berättar tidningen Der Spiegel, ligger begravda i två rader med fötterna mot varandra. Forskarna tror nu att massgraven bara är en av kanske hundratals. Av de 9000 kastades de flesta ned i liknande massgravar av lokalbefolkningen. Men eftersom två tredjedelar av området numera är täckt av bebyggelse, är graven ändå unik.

Så där fanns även en brokig skara av legosoldater från så vitt skilda länder som Österrike, England, Skottland och Kroatien. Dessutom plundrades de döda kropparna bokstavligen in på bara skinnet innan de begravdes, vilket försvårat identifieringen ytterligare. De flesta verkar ha dött av kraftiga slag, hugg eller tunga blykulor. Som bekant fick även den svenske kungen plikta med sitt liv. I kaoset som rådde blev även kungens häst träffad.

Schlachtfeldarchäologie / Massengrab / Lützen / Halle

Hästen blev träffad i halsen och var nästan omöjlig att styra. Kungen förvirrade sig allt längre in bland fienderna och byn Lützen. Här träffades han av ett skott i ryggen och blev dessutom stucken i bröstet. Kungen föll av sin häst. På marken ligger en svårt skadad Gustav II Adolf. Någon går fram och avlossar ett dödande skott i tinningen. Kungen är död.

Kort efter dödsskjutningen plundras kungens kropp på kläder och guldsmycken. Kungens jacka skickas till Wien som en trofé. Slaget var över.

I dag är slagfältet åkermark och en del är bostadsområde i utkanten av staden Lützen. Minnena består och den omskrivna dimman som gjorde att slaget blev försenat på morgonen då man ej såg något… Bild av en målning över slaget och fältet idag.

Källor:
sv.wikipedia.org
svd.se
europaidag.se
svt.se
sverigesradio.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.