Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vad är tur har vi alla funderat på, men detta vet man…

halsoverhuvud

Vi snackar ofta om tur om vi vinner på trav eller Triss, eller är det slumpen, ödet? Vi tar och går igenom det som finns noterat! Tur och otur är händelser som – baserat på tro eller vidskeplighet – uppfattas som ödesbestämda, trots att de utifrån sett är slumpmässiga. En person som det går bra för kan sägas ha tur, särskilt om sannolikheten för att det skulle gå bra var låg. Omvänt om det går dåligt kallas det otur. Ja, så långt är vi överens! Detta är långt men du kommer lära dig en massa (?)…..  🙂

Begreppet tur används ibland för att missunnsamt beskriva välförtjänt framgång, för att förminska den. Enligt viss skrock kan man påverka sin tur. Det finns många olika föremål som sägs bringa tur med sig, såsom fyrklöver, hästskor och hartassar.

Enligt Allan Gut (professor i matematisk statistik vid Uppsala universitet) är tur/otur någonting som går tvärtemot sannolikheten (vad som ”borde” hända) till din för- eller nackdel. Å andra sidan har alla möjligheter en egen ”sannolikhetsfaktor”, därför skulle man kunna säga att ju mindre chans det är att detta skulle hända, desto större är turen/oturen. Tur och otur är bara namnet på om du tycker om resultatet av slumpen, eller inte. Slumpen kan inte påverkas, alltså kan man inte heller skaffa sig tur/otur. Tron är stor!

”Tur är den skickliges belöning” är ett välkänt ordspråk. Dock finns alltjämt invändningar mot detta ordspråk inom den filosofiska debatten med avseende på att det även är tur att vara skicklig. Det kan vara tur att ha förmågan, tiden eller resurser att skaffa sig den erforderliga skickligheten.

Enligt detta, något mer utvecklade resonemang kan inte tursamhetens existens ifrågasättas med något som skicklighet. Däremot kan detta resonemang, i sin tur, egentligen inte mynna ut i något annat än att världen är determinerad och att allt som då sker är ödesförutbestämt på ett eller annat vis och detta kan vara svårt att ta till sig och dessutom, kanske omöjligt att bevisa.

Richard Wiseman skrev sedan boken Tur eller otur som handlar om vad som skiljer tursamma personer från otursförföljda. Skillnaden mellan hur personerna levde sina liv var extremt stora. De tursamma personerna levde ett härligt och lyckligt liv, till skillnad mot de otursförföljda, som sällan fick uppleva möjligheter som förde dem framåt i livet. Hans tes går ut på att det är människors tankar och attityder som avgör om de har tur eller otur. Det är ingen särskild magisk kraft eller slumpen som avgör. Hans definition av tur är lyckas i valet av partner, yrkeskarriär, affärer, sin personliga ekonomi och att uppfylla sina drömmar och mål i livet. Optimister och posititva har mer tur…? Om man bara tittar efter en sak, missar man helheten.

Wiseman märkte också i sina studier att människor med tur har en mer avslappnad attityd till livet. De är mindre fokuserade på detaljer och ser mer till helheten. Variationen i deras liv leder till nya möjligheter.
”Om du alltid pratar med samma personer, alltid tar samma väg till och från jobbet och alltid åker till samma ställe på semestern, begränsas dina möjligheter. Om du är bjuden på fest och alltid pratar med samma sorts människor, går du miste om en massa spännande chanser. Jag skulle hellre testa att bara prata med personer klädda i rött och se vad som händer”, säger Wiseman.

Hans tips är att skippa det invanda, trygga och våga nya saker, ta risker och lära känna nya människor. Personer med otur har tunnelseende och är fastlåsta i invanda mönster.

turklovern

Psykologiforskaren Per Johnsson vid Lunds universitet:
Han vill tona ner det här med att tur eller slumpen styr våra liv. ”Det mesta handlar i stället om livsomständigheter. Att vi är med om olika saker i våra liv gör att vi ibland måste välja väg. Din attityd har en viss betydelse och i backspegeln kan vi välja att tolka händelserna på olika sätt. Du kan dra nytta av dina erfarenheter men du kan inte ha kontroll över allt i ditt liv.”

Går det att helt undvika slumpen? Det korta svaret är nej, för hundra procent finns inte. Och eftersom hundra procent inte finns, så finns inte noll procent heller – om man inte till hundra procent kan garantera att ingenting kan gå fel, så kan inte risken för fel vara lika med noll.

Tur eller slump är faktiskt riktigt demokratiskt i det att alla har samma chans. Även om små vidskepligheter kan vara roliga, och ibland ge en skön känsla av trygghet så får man aldrig helt glömma bort att slumpen spelar en stor roll. Detta gäller även för de spel där förmåga och skicklighet faktiskt kan löna sig. Med andra ord: håll nere insatserna när du spelar, även om din turfågel råkar flyga förbi just idag. Jag brukar ibland ”skylla på att jag ej har tur”. Men om jag ”får plötslig framgång”, vad ska jag kalla det då? 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
unt.se
gp.se
fof.se
fageltraffen.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.