Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Claude Choules, en unik krigsveteran som upplevde mycket…

2 kommentarer

choules

En man, en av alla, som få hört talas om – vem var Claude Choules?

Claude Stanley Choules föddes 3 mars 1901 i Pershore, Worcestershire och somnade in 5 maj 2011 i Perth, Western Australia OCH var den sista bekräftade krigsveteranen från Första världskriget som var inblandad i stridigheter! Han var även den sista personen i världen som deltagit både i Första- och Andra Världskriget, otroligt. Han var också vid sin död den tredje äldsta verifierade krigsveteranen i världen och Australiens äldste man. Slutligen var han vid sin död den sjunde äldste i världen och den äldsta personen född i Storbritannien. Mycket om ålder och – stort.

Claude ”Chuckles” Choules var son till Harry och Madeline (född Winn), ett av sju barn, där två dog i tidig barndom. Hans mor lämnade hemmet när Claude var fem år, återvände till scenen som skådespelare, och han och hans äldre bröder uppfostrades av sin far. Hans systrar fick bo hos släktingar. I april 1915 då Choules var 14 år gammal tog han värvning på träningsfartyget Mercury och blev 1916 förflyttad till Royal Navy och träningsfartyget HMS Circe.

1917 blev han förflyttad till flaggskeppet för den engelska 1st Battle Squadron, HMS Revenge, tack vare att han lyckades bluffa om sin ålder. Under sin tid på fartyget bevittnade han bl.a. ett angrepp på en tysk zeppelinare och kejserliga flottans kapitulation vid Firth of Forth.

1926 blev Choules tillsammans med ytterligare elva äldre sjömän från den brittiska flottan skickad till Australien som instruktör vid en flottbas där. Efter att ha accepterat de australiska traditionerna så beslöt han att ta anställning i deras flotta. Efter att ha lämnat England år 1926 återvände han aldrig, utan blev kvar i Australien.

Under andra världskriget tjänstgjorde Choules på örlogsfartyget HMAS Fremantle. Han var även Chief Demolition Office och i händelse av en japansk invasion hade han till uppgift att sabotera hamnen i Fremantle samt att göra detsamma med de närbelägna oljereserverna. Efter andra världskriget förflyttades han till den Australiska flottans hamnpolis (NDP) där han stannade kvar i tjänst till 1956. Vid den här tiden var pensionsåldern i flottan 50 år, men personalen i hamnpolisen tjänstgjorde till en ålder av 55 år.

Choules struntade sedan i att fira minnet av vapenstilleståndet då han var emot att krig förknippades med äventyr och ära. Han kom att figurera i BBC dokumentär, The Last Tommy (2005) samt Harry Patch – The Last Tommy (2009) och 2009 publicerades hans självbiografi The Last of the Last. 2010 meddelade hans dotter att han var för trött för att ställa upp på intervjuer. Han var vid det här laget nästan helt blind och döv.

Han firade den 3 mars 2011 sin 110:e födelsedag och drygt en månad senare, den 5 maj, avled han. Efter sin död sa Australiens premiärminister Julia Gillard: ”Herr Choules och hans generation gjorde en uppoffring för frihet som vi aldrig kommer att glömma”.

Denne man gifte sig gifte sig med Ethel, med vilken han förblev gift med i 80 år till dennes död vid en ålder av 98 år. Hon vårdades tills han var 100 år på sjukhem, då de flyttade in i ett baptistisk vandrarhem, där hon avled. Att han blev så gammal uttryckte han själv berodde på – kärleken till en lycklig familj och en bra, daglig dos av fiskleverolja. Och om han skulle få leva om sitt liv igen skulle han göra precis samma saker.

2009 tilldelades han det australiensiska försvarets medalj. Charles Choules efterlämnade två döttrar och en son.

Källor:
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
bbc.co.uk
telegraph.co.uk

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Claude Choules, en unik krigsveteran som upplevde mycket…

  1. Intressanta fakta. ..tack vännen 💜 💖

    Gilla