Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Musikgruppen Riddarna – gutarna som valde Göteborg…?

riddarna-pressphoto-2014

Man kan läsa om musikgruppen, ”vevande 70-talsrock, sprattlande discopunk och verbala orosmoln.” Riddarna, tre gotlänningar bosatta i Göteborg, har släppt skivor och album, ex. Under jorden, Bakom molnen, Riddarna, Släpp allt – Glöm allt! och Lyssna, rock ‘n’ rollen är död. Numera bosatta i Göteborg men uppväxta och bildade på Gotland. Första repet gjordes i Edwards familjs lada.    

I bandet finns bland annat en klassiskt skolad musiker och en studiobyggare. Det skrivs att  ”Riddarna ibland låter som ett studentikosare Bob Hund, skramlet är där det ska. Edward Forslund vet hur man skriker från magen och, kanske bäst av allt, så hörs dessutom små, små girl group-referenser här och där.”

Våren 2013 släppte Riddarna fyra singlar och videos, och ex låten Simma hem, är en låt om att fly från betongen och från tomma blickar, en låt till mamma och pappa.

”I musikvideon följer de en förlorad själ vilse i världen som desperat försöker hitta hem genom att söka sig till vatten och teleportera sig vidare, i en blandning mellan science fiction och Gotländsk landsbygd signerad Jonas Sten Norén. Den rödaste tråden slingrar sig kring desperationen, frustrationen, rädslan att stagnera, längtan och viljan att fly – fly från det tråkiga, de döda blickarna, mot något glimrande där ute i horisonten. Kanske mot Gotland, ut på haven, ut och känna på vattnet som präglat vår uppväxt och varit både frihet och isolering. Samma vatten som nu förföljer oss i Göteborgsregnet.”

riddarnaweb

Citat Edward:
”…men jag inspireras av alla typer av musik … Jag kan gå och se några brutala metalband och inspireras av några drum beats och nästa dag ska jag blanda det med några idéer som jag fick från att lyssna till Empire solen. Men de viktigaste influenserna jag hade när jag var ung var Nirvana och Soundgarden. Nirvana har haft en stor inverkan på mig: melodier, ackord ..”

Vem är vad?
Edward Forslund, 33, gitarr och sång. Erik Dahlström, 33, trummor. Patrik Jakubowski, 30, bas.

Riddarna vill överhuvudtaget med sin säregna variant av rockmusik, i vilken kopplingar från allt från stonerrock till girl group-referenser väja från musikaliska fallgropar och klichéer. Framförallt får musiken inte kännas macho eller ”ölhävarrock”.

Lyssna, se på – Riddarna – Simma hem:
LÄNK  https://www.youtube.com/watch?v=sjMSWlYs0Ug

Förra året påbörjade Patrik, som är skolad som klassisk gitarrist, från Riddarna sin solokarriär och den är här för att stanna. Den färska singeln Kettle Of Water är ett samarbete med Greenpeace och så även videon till låten. Patrik är förutom basist i Riddarna även en som driver egna projektet Moocoloured Hounds (som han utgett en skiva under).

Källor:
riddarna.com
gaffa.se
svd.se
absolutnoise.com
gaphals.se
dn.se
sverigesradio.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.