Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer!

Djuren vi sett i filmer, Pippi, Emil, Båtsman, Babe, vad hände sedan…?

2 kommentarer

Vanligen skrivs det om vad som hände med skådespelarna i de kända barnfilmerna, åren efter. Men djuren? Jag kikar igenom och ser vad som hänt.

Lilla Gubben –  hette egentligen Bunting, var född 1961. Han hette från början Illbatting,  var en svensk halvblodshäst med färgen skimmel, känd genom sin medverkan i Olle Hellboms filmatiseringar av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump.

Han var utlånad från Solna ridskola (som också bistod med Lukas till Emil i Lönneberga). Lilla gubben fick sitt namn av Inger Nilsson själv, i böckerna kallas han bara för hästen. För inspelningarna färgade man hans man och svans, samt målade dit de svarta prickarna. Bunting var egentligen helvit. När han kom tillbaka till ridskolan var han inte lika snäll som tidigare, utan hade blivit lite divig och därmed en sämre ridskolehäst. Bunting levde sina sista dagar vid ett stall i Vallentuna och dog 1985/ 1986, blev nästan 25 år gammal.

pippigoja

Douglas? – var en röd ara som spelade Rosalinda i filmen Pippi Långstrump på de sju haven. Douglas, född 29 juli 1967 i Brasilien, i filmen röstdubbas han av skådespelerskan Marianne Nielsen. Douglas fördes till Sverige 1967 och köptes av en zooaffärsägare och hette till en början Malte. Tragiken så!  

I maj 2003 krävde Jordbruksverket att få papper på hans bakgrund och bevis på att han lagligt kom till Sverige, annars skulle han beslagtas, och avlivas. Under utredningen flyttades Douglas till en avskild bur, där han vantrivdes och började riva av sig sina stjärtfjädrar. AB lyckades få fram fakta som täckte Douglas vistelse i Sverige, och fick genom en namninsamling ihop 48 868 av läsarnas underskrifter som lämnades in till Jordbruksverkets generaldirektör Mats Persson, för att rädda Douglas liv.

Även skådespelerskan Inger Nilsson, som spelade Pippi i filmen, skrev ett öppet brev till Jordbruksverket där hon vädjade om att låta honom leva. 2006 förflyttades Douglas till terrariet i Folkets park i Malmö, och kunde återigen beskådas av besökare. Söndagen den 29 juli 2007 firades hans 40-årsdag med en fest i Folkets park, och en teaterföreställning om Pippi Långstrump. Enligt terrariets föreståndare har Douglas en vokabulär på 50 ord, kan steppa och vinka hejdå med ena foten till publiken.

Enligt planer ska Douglas och en hona under våren som gått 2016, flyttats till Karlsruhes djurpark i södra Tyskland, svaren på det vet jag ej, men vi hoppas.

Griseknoen?
Grisen som spelade griseknoen, och var tränad av tysk djurdressör, återvände till stian efter inspelningarna. Dock dog han ungefär ett år senare och slutade som mat på bordet.

Herr Nilsson?
Dödskalleapan som spelade Herr Nilsson var rena katastrofen på inspelningarna. Han var utlånad av en Stockholmsfamilj som hade lovat att han var snäll och lydig. Tvärtom så bets, kissade och sket han så mycket att skrevs ut ur manuset och återlämnades till familjen. Ofta när man ser en bild på Pippi med Herr Nilsson på axeln är det i själva verket en uppstoppad apa.

Båtsman?
Tjorvens stora hund och vän i ”Vi på Saltkråkan” spelades av en Sankt Bernardshund vars riktiga namn var Caesar. Hunden lånades in till filminspelningarna från en familj i Linghem i Östergötland. Efter att Caesar blivit känd från ”Vi på Saltkråkan” utbröt en vårdnadstvist om hunden, som fick avgöras i tingsrätten.

babe

Grisarna – Babe?
Otroligt nog var det hela 48 griskultingar som användes under inspelningen av jättesuccén ”Babe”, varav alla, något som nog gläder dig, slapp den fruktansvärda färden till slakthuset. De levde sina dagar ute på olika gårdar utan en korv i sikte. Det är det minsta de kunde göra för grisarna med tanke på att de hjälpte filmen att tjäna över 250 miljoner USD i biljettpengar och få hela sju Oscarsnomineringar!

Bilderna på en av Babe och Douglas, Pippis ara.

Källor:
sverigesradio.se
sv.wikipedia.org
in.news.yahoo.com
natgeo.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 tankar om “Djuren vi sett i filmer, Pippi, Emil, Båtsman, Babe, vad hände sedan…?