Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Al Azhar-skolan, en muslimsk friskola – för flickor och pojkar…

alhazarskolan

I nordvästra Stockholm ligger Al Azhar-skolan. På Stockholms stads webbplats beskrivs den som att framställa islam i allmänhet och muslimska friskolor i synnerhet som något svenskt, kan man läsa av skribenter. Typ av service: Grundskola. Organisationsform: Fristående/privat. Verksam i Hässelby-Vällingby.

Faktabiten:
Al-Azharskolan grundades 1995 och delade den första tiden lokaler med Ulvsundaskolan.Det är elever från förskoleåldern upp till nionde klass. Den har ett bönerum, serverar fläskfri mat och har könsuppdelade idrottslektioner. När pojkarna har matematik har flickorna idrott och vice versa.

Deras hemsida beskriver:
”Framförallt är Al-Azharskolan öppen för alla människor oavsett tro. En bred majoritet av skolans lärare är heller inte muslimer. Men skolan erbjuder några små saker som för muslimska elever och familjer brukar kännas stora. Skolbespisningen serverar hemmalagad mat som är fläsk- och blodfri (halal). Eleverna har ett rum där de kan be på eftermiddagsrasten.

Pojkar och flickor har separata lektioner i simning och idrott. Det här är förvisso inga stora, dramatiska saker, men de underlättar mycket för muslimska elever som bara vill fokusera på sina studier och slippa hålla på och förklara sin tro hela tiden.”

Bashir Aman, Yrke, Rektor på ­Al-Azharskolan i Vällingby från 2000. Han har elva barn, är en en riktig flickpappa med åtta döttrar. Bor I Kista, Stockholm. (2014).
Enligt info från 2016 lär rektorn nu vara – Hussein Ibrahim.

Al-Azhar stiftelsen ligger i Örebro. Själv skriver de att ”förskolan ligger i mångkulturella Vivalla.”

Skolans hemsida: http://alazharskolan.com

Al-Azharskolan granskades hårt i medierna på 1990-talet. Då var Bashir Aman ekonomiansvarig och brottades dagligen med skolans svaga ekonomi. Jobbigast tycker han ändå var misstänksamheten från medier och den negativa inställningen i samhället mot muslimska friskolor.

Gustav Fridolin, utbildningsministern underkänner myndighetens beslut att tillåta könsuppdelade idrottslektioner på denna muslimska skola.

fridolin

Citat Fridolin:
”Har man problem med tryggheten mellan killar och tjejer så måste man jobba med det. Men man kan inte ge vika för det och säga att då behöver inte killar och tjejer mötas på lektionerna. Skolan har ett uppdrag att bryta förlegade könsnormer. Och det måste ju gälla alla skolor.”

På gd.se kan man läsa liknande:
”Skolan ska fostra goda demokratiska medborgare. Då kan inte idrottslektioner som delas upp mellan könen på religiösa grunder accepteras.”

Frågan alla ställer sig om man i Sverige ska göra avsteg från demokratin, ska man dela på ex pojkar och flickor som elever? Ska eleverna själva få välja? Föräldrarna? Myndigheterna? Jag minns från skolans unga år att det fanns kristendomskunskap, men som med tiden ändrades till religionskunskap – då tiden uppdaterat synen på skolan. Var och en får tycka om muslimska friskolor. Ska de anpassas efter svenska skolor? Glada barn är oavsett bra och skolan ska kännas meningsfull 🙂

Källor:
alazharskolan.com
stockholm.se
lararnasnyheter.se
expressen.se
orebro.se
svt.se
gd.se
intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.