Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Minnenas hallåor, Michaela Jolin, var skådespelerska, främst som yngre…

mijolon

Hallåor blev mer korrekt, programpresentatörer och en bra, var enligt mig  Annie Michaela Jolin. Född i december 1958, är en svensk skådespelerska och programledare i TV. Numer reseproducent, guide, sufflör och speaker. Bor i Stockholm, har en dotter – (Annie Karin) Matilda Jolin Widerberg, 25 år, född i oktober 1990. Matilda vars fader var regissören Bo Widerberg.

Åter till Michaela, som är dotter till framgångsrika målaren Einar Jolin, som gick bort i augusti 1976. Mamman var bohemiska sångerskan Tatjana Angelini- Scheremetiew, avled i november 2006 i Stockholm. Mamman Tatjana som de flesta säkert hört, som Disneys ”Snövit och de sju dvärgarna”, som gjorde hon slog igenom på allvar i Sverige. Hon som varit barnstjärna redan som 5-åring, fick nu låna ut rösten till Snövit.

Michaela medverkade 1976 i en statistroll i filmen Mannen på taket, i regi av Bo Widerberg. Året därpå fick hon huvudrollen i Widerbergs film Victoria. Jolins vidare karriär som skådespelare har varit blygsam och endast inbegripit ett antal mycket små roller, bl.a. som sjuksköterska i den svenska komedin ”Strul”.

jolin

Under en längre tid bodde hon i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk. Efter tiden i Italien återkom hon till Sverige där hon och Bo Widerberg inledde ett förhållande, 1988 –91, i vilket dottern föddes. Förhållandet tog sedermera slut och Jolin flyttade till Stockholm. Bo var född 1930, drabbades av cancer och avled på Ängelholms sjukhus 1997. 

Tillsammans med Bengt Lagerkvist ledde hon från 1989 konstfrågeprogrammet ”Konstfrågan” under flera säsonger i Sveriges Television. Jolin har även arbetat med andra produktioner för SVT och UR (UR-akademien) under 1990-talet, bland annat som kulturreporter och programpresentatör.

Jolin har även verkat som guide på många museer I Stockholm, bland annat Prins Eugens Waldemarsudde. Hon är auktoriserad Stockholmsguide och har en kandidatexamen i konstvetenskap, italienska och franska.

Your Next Tour AB är företaget, där hon är resproducent och reseledare. Bolaget ska bedriva försäljning och produktion av paketresor. Och så detaljerat filmer hon medverkat i: 1976 – Mannen på taket (skrikande flicka på bussen), 1979 – Victoria (Victoria), 1987 – Skulden (Eva), 1988 – Strul (sjuksköterska) och 1993 – Den gråtande ministern (journalist). 

Michaela Jolin är också med i en filmroll, 2011, i filmepos ”Stall-Eriks öden och äventyr”. Tillsammans med Stall-Erik (Anders Olofsson) stjäl de värdefulla kopparplåtar ur Karl XI:s krigskassa, för att sedan gömma dem i skogen. Planen är att visa en stor del av filmen 2015.

På samma adress som Michaela bor även – Nicolai (Einar Henning) Sjöblom Jolin, 18 år. Minns du henne som jag? 

Källor:
mobil.hd.se
expressen.se
sydsvenskan.se
sv.wikipedia.org
sfi.se
expressen.se
mobil.aftonbladet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.