Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kan djur bli deppiga, rentav begå självmord?

deppapa

Vi tänker på psykiska besvär som ångest och depression som unikt mänskliga problem, men många andra arter kan lida av dem också. Svaren kort och rakt av är att svar ja, de kan bli deppade och – de kan ”självdö”, men om man utgår från ” att de medvetet tar sitt liv” är svaren som man kan tyda nej.

Ex kan pingviner som bor i ökenområden när de finner gräsområden bli vilsna. De är ca ½ meter höga, gräset 1 meter, så de tappar lokalsinnet och detta får till följd att de stryps ofta – av långa grässtrån. Oavsiktligt.

Vi ser till husdjuren. Konsumtionen av antidepressiva läkemedel ökar stadigt – bland dessa. Försäljningen av antidepressiva till djur i Sverige har ökat med mer än femtio procent de senaste åren. Så deppighet är vanligt hos ex. katter och hundar, men hästar, kaniner, hamstrar, getter och de flesta andra kan påverkas mentalt. En sjuk tillvaro?

På engelska Sealife Center i Scarborough har de tolv pingviner som varit så hängiga efter den, så här långt, extremt regniga senaste vintern att de fick antidepressiva medel. Pillren stoppas in i den fisk som humboldtpingvinerna dagligen utfordras med och medicinen uppges inte ha några direkta biverkningar.

Hur ser det ut bland mer ”vilda djur”? Baserat på beteendeobservationer kan tränade observatörer se om en apa är deprimerad. Eftersom deras emotionella beteenden är liknande den hos människor, bara genom att titta på deras ansiktsuttryck eller hur blicken är riktad, kan vi få en indikation på huruvida ett djur kan uppleva sorg.

Forskarna fann tecken på depression och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) i schimpanser. Ett ex var en yngre schimpans vid namn Flint. Han drabbades hårt när hans mamma Flo avled. Han blev apatisk och stirrade ut i tomma intet. Han slutade också äta och blev svag. Efter ett par dagar, vilade han nära där hans mor hade legat, och dog.

En annan var Flinta, en schimpans som bor i Gombe National Park i Tanzania. Hans berättelse beskrevs av primatologen Jane Goodall i hennes bok från 2010, Through a Window (genom ett fönster). Hon har hävdat att han led av depression.

Djurparker, livet inom begränsande områden?

elephants

Många experter anser att djurparkslivet berövar djuren deras frihet, och medför flera hot mot deras hälsa och välbefinnande. Begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans leder till stereotypa beteenden, det vill säga upprepning av ett beteende som saknar funktion. Det kan vara att vagga från sida till sida eller att gå i cirklar. Dessa psykiska störningar kan drabba djur som inte kan få utlopp för sina naturliga beteenden i fångenskap, exempelvis djur av arter som i det vilda rör sig över stora ytor.

Djuren är emotionella och alla kan känna av sorg och motgång, mest däggdjur men även andra sorter. Vanligen är det ungar som påverkar dem vid olyckor, död och ibland gemenskapen i en grupp, när någon blir sjuk etc. Självmord med vetskapen finns dock ej bevis för. Vi njuter av de vilda i naturen och ger husdjuren mer frihet…

Källor:
dn.se
svt.se/nyheter
djurensratt.se
news.nationalgeographic.com
bbc.co.uk

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.