Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vi lever på en platt jord, vi är enbart vilseledna, så enkelt är det…?

4 kommentarer

jordeneplatt

Fråga: Varför tror du att jorden är platt?
Svar: Titta ut genom fönstret! Ja, så enkelt kan det vara att förklara att jorden är platt. Och om man skulle anta att bilder från rymden är omgjorda eller skapar en skev bild så – kanske är den platt?

De flesta folk under antiken föreställde sig jorden som en platt skiva och himlen som en kupol. Och det var ju inte så underligt. Vart man än begav sig så var ju jorden faktiskt platt (bortsett från lite berg och hav), och hur långt man än tittade åt alla håll, när man ex. stod ute på en slätt eller i en öken, så sträckte sig ju jorden alldeles plant ända bort till horisonten eller bergen i fjärran. Och över alltihop välvde sig himlen som en gigantisk kupol, där den lilla heta solen fanns på dagarna och de ännu mindre stjärnorna fanns på nätterna.

Så rent förnuftsmässigt var det ganska uppenbart att himlen var en kupol över alltsamman. Och därav följde logiskt sett att eftersom jorden inte kunde vara oändlig (luftkupolen och jordplattan måste ju mötas någonstans) så fanns det alltså en ytterkant runt alltihop (världens ände) och utanför den kunde det ju bara finnas tomma intet – där man säkert kunde falla ner om man ex. seglade för långt…

Människor har varit i rymden, borde inte de sett jordens utseende? Vanligaste förklaringen är att rymdorganisationerna i världen är inblandade i en konspiration, man fejkar rymdresor och utforskning. Dag och nattcykler förklaras enklast med att solen rör sig i cirklar runt Nordpolen. När den är över oss är det dag. När den inte är det så är det kväll. Solen fungerar som en spotlight och lyser nedåt när den rör sig. Jorden är i form av en sorts skiva med Nordpolen i centrum och Antarktis som en mur runt kanten. Detta är den allmänt accepterade modellen.

Jorden är omgiven på alla sidor av en isvägg som håller haven tillbaka, den som upptäcktsresande har döpt till Antarktis. En grupp människor med denna syn är med i Flat Earth Society. De anser att ingen ingen varit förbi isväggen och återvänt för att berätta om sin resa.

Tesen om en platt jord är väl känd sedan förhistorisk tid, men även idén om en rund jord är gammal. Det har sedan 1800-talet funnits en uppfattning om att man fram till nya tiden trodde att jorden var platt, och att Columbus visade att så inte är fallet, genom att segla västerut för att nå Indien. Dock var 1400-talets lärda och sjöfarare väl medvetna om att jorden var rund, och redan på 200-talet f.Kr. bestämde Eratosthenes genom mätningar av jordens omkrets att så var fallet. Men vi avgör själva vad vi vill tro på?

seasons

De enda framträdande förespråkarna för plattheten under antiken och medeltiden var nordafrikanen Firmianus Lactantius, ca 300 e.Kr., och greken Kosmas Indikopleustes under 500-talet. Ett annat tyngre namn som sägs ha förespråkat en bibliskt platt jord är Johannes Chrysostomos. Beläggen nämner ”jordens fyra hörn” m.fl. – rena bibelcitat. Även om det finns ”bevis för att jorden är klotformad och att dess yta kan beskrivas som en geoid” så finns medlemmarna jag nämnde i – Flat Earth Society.

The Flat Earth Society var en organisation som verkade för att presentera och sprida sin teori om att jorden är platt istället för sfärisk, och att solen kretsar kring jorden. Organisationen grundades av engelsmannen Samuel Shelton 1956 och leddes senare av Charles K. Johnson från Lancaster. Organisationen upphörde i och med Johnsons död 2001, men namnet lever kvar på olika webbplatser, och idag är den på väg förbättras.

Man har på gång att officiellt öppna Flat Earth Society för nya medlemmar! Första nordiska medlem jag funnit är nr 6 – Natasha Love, Tammerfors, Finland i oktober 2009. Man kan se det som en allvarlig lek, eller nonsens, men intressant tänka bortom sunt förnuft. Bilderna visar hur en platt jord fungerar och det ser alla att detta är mer troligt.

Eller? 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
svd.se
faktoider.nu
alltombibeln.se
theflatearthsociety.org
intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 thoughts on “Vi lever på en platt jord, vi är enbart vilseledna, så enkelt är det…?

  1. Och Gud lovade kvinnan att i varje hörn av jorden skulle hon finna en god man 😏 ..och skrattade och skrattade 😂😂
    Kunde inte låta bli mitt i allvaret 😛

    Liked by 1 person

  2. Finns i alla varianter den där historien 😀
    Liksom humor, ironi och allvar 😎

    Liked by 1 person