Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sångaren Johnny Ace började sin popkarriär 1952 – vådasköt sig…

ace

Musiken har mycket tragik i spår av framgång, en som drabbades illa var Johnny Ace. Han var född som – född John Marshall Alexander J:r den 9 juni 1929 i Memphis, Tennessee, son till en predikant, död 25 december 1954. 25 år ung.

Han var en amerikansk bluesballad-sångare, främst ihågkommen för att ha besjungit bluesballaden ”Pledging My Love” (som år 1955, förutom att den postumt toppade R&B-listan i 10 veckor, även blev en top 20-hit), samt för sin ovanliga död.

År 1949, efter militärtjänstgöring i flottan under andra världskriget började Ace som pianist i Adolph Duncans band. Han medverkade även i musikersamlingen The Beale Streeters med bl.a. ledaren B.B. King och Earl Forest, då han 1952 skrev skivkontrakt med discjockeyn David Mattis nystartade skivbolag Duke Records och singeldebuterade som sångare med balladen ”My Song”, vilken kom att toppa R&B-listan i 9 veckor. Två år på toppen och ….stopp.

Han var med i flottan under Koreakriget – när de andra lämnade bandet så körde han vidare med nytt namn – The Beale Streeters (han tog även över BB Kings radio-program).

Efter att ha lirat ett år, uppträdde han på City Auditorium i Houston, Texas på juldagen 1954, över 2000 i publiken, kanske upp emot 3500. Under en paus lekte han med en 22-kalibers revolver. Medlemmar i hans band sa att han gjorde det ofta, ibland sköt han från bilen på vägarna på vägskyltar.

Vad som hände den olyckliga stunden är lite olika uppgifter om. Lekte han rysk roulette?

Tiden runt 23-23.15. Bandet Big Mama Thornton’s basist Curtis Tillman bevittnade händelsen och sa: ”Jag kommer att berätta exakt vad som hände! Johnny Ace hade druckit vodka och han hade den här lilla pistolen han viftade med runt bordet och någon sa:

”Var försiktig med den där” och han sa ”Det är okej! Den är inte laddad … se?” och pekade på sig själv med ett leende på läpparna och ”Pang!”.
Ledsen sprang Big Mama ut ur omklädningsrummet skrikandes:
”Johnny Ace bara sköt sig!”.

Thornton sa i ett skriftligt uttalande (ingår i en bok) att Ace hade lekt med pistolen, men inte spelat rysk roulette. Enligt Thornton, pekade Ace pistolen mot sin fästmös väninnas huvud, Mary Carter, den klickade. Sedan även mot sin fästmös huvud, Olivia Gibbs som satt i hans knä, den klickade. Han pekade då pistolen mot sig själv, skröt med att han visste i vilken kammare som skottet laddats i.”

Skottet gick av och in i sidan av huvudet vid höger öra – och han lär ha levt en kort stund. Han hade även tydligen under dagen hemma i fästmöns lägenhet lekt med pistolen som då var oladdad. En pistol som han köpt någonstans i Florida.

Fem personer ska ha vistats i rummet när han sköt sig.
Enligt Nick Tosches, amerikansk journalist, så sköt Ace faktiskt sig med en kaliber -32 pistol, inte en -22, och det hände lite mer än en timme efter att han hade köpt en helt ny Oldsmobile 1955.

exacegunmodell

Ace begravning var den 9 januari 1955, på Memphis ”Clayborn Temple AME kyrka. Den besöktes av uppskattningsvis 5000 personer. Bilden på Johnny och en revolver kaliber 22.

Källor:
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
oldies.about.com
findagrave.com
blog.chron.com
books.google.se
scottymoore.net

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.