Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Sveriges största spindel? Lär dig om de trevliga ”husdjuren”…

3 kommentarer

grottspindel

Obs detta inlägg ska göra dig lugn, som i kunskap, inte skrämma upp dig. Hav lugn! Många tycker spindlar är otäcka, själv tycker jag ett par inte är så mysiga, men som med oss, en del är fina  😀  Största ovan!

Vi hade en inomhus nyligen så det var dags undersöka vilka spindlar som vi kan finna som – är störst. Man kan se vuxna husspindlar hela året. De som man ibland kan se springa över golvet är bara tillfälliga gäster i huset. Jag blev snopen då vårat ”husdjur” drog iväg i full fart.


Faktabiten:
I Sverige finns cirka 730 spindelarter, och ingen av dem är egentligen farlig för människor. Vanliga spindlar som förekommer inomhus är bland annat husspindeln, stor husspindel (vår ”vän”), fettspindel, allmän mörkrumsspindel, harlekinspindel, bred sektorspindel och olika lockespindlar. Spindlar kan antingen vara kringströvande och utan fångstnät eller mer bofasta och nätbyggare.


Till våra största spindelarter varierar vilken man ser som störst med i Sverige räknas bl.a. kärrspindel, källarspindel, korsspindlar samt den stora husspindeln. Den sistnämnda kommer in i hamnstäder med båtar och lever i hus. Inga av dessa anses vara giftiga för människor emedan de har svårt att bita genom vårt sega skinn. En del av dessa kan dock, om de blir klämda innanför skjortkragen eller på annat tunnhudat ställe bitas och enligt uppgift kan bettet kännas, det är dock ofarligt. Sällsynt!


Efter att ha granskat diverse information ska jag försöka namnge de tre största i ordning. Inte helt vetenskapligt, vi äro alla olika, men det är rätt. 🙂 Nyheten är att Sveriges största spindel ska vara Grottspindeln. Spindeln blir upp till åtta centimeter i diameter. Den kallas också Källarspindel, är en ganska stor krabat. Som alla spindlar har den åtta ben, ofta åtta ögon och kroppen är fyllig.

kärrspindeln

Som tvåa placerar jag en annan stor spindel – kärrspindeln, Dolomedes fimbriatus. Ovan. Honans kropp kan bli över 20 millimeter lång. Min trea blir min egen, stor husspindel, snabb, med långa ben och aningen hårig. Nedan. 🙂

storhusspindel


De arter som du har i trädgården kommer endast in i huset av misstag och dör snart eftersom det är så torrt inomhus. I huset kan den vanliga husspindeln och en del andra arter leva och trivas. Dessa kan inte bita dig. Dammsugaren får väl anses vara det bästa instrumentet att minska antalet spindlar inomhus. I trädgården får spindlarna räknas som nyttodjur.

Spindlar är ryggradslösa leddjur med två kroppssegment, är rovdjur och kan spinna tunna silkestrådar. Silket används för att fånga insekter i spindelnät men det finns flera spindlar som inte använder spindelnät för att jaga utan enbart använder det för att klättra, bygga bon, skapa äggsäckar och för att vira in byten. ”Bli vän med dina spindlar!”

Och lite kuriosa om dessa spindlar. Obs. De saknar luktsinne. De har dålig hörsel samt saknar antenner. De känner av vibrationer för att få information om omgivningen. De kallas i norra Sverige för ”kangeroer”. Svenska spindlar är giftiga men vi människor känner oftast inte giftet, då de flesta inte kan bita igenom vår hud.

Tänkvärt: Någon har räknat ut att Englands alla spindlar tillsammans äter lika många kg insekter som det finns kg människor där!

Källor:
skogssverige.se
spindlar.nu
anticimex.com
allas.se
alltomvetenskap.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

3 tankar om “Sveriges största spindel? Lär dig om de trevliga ”husdjuren”…

  1. Wow! Är så glad att bo här ibland ofarliga djur 😊

    Gilla