Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Rolfsåkersmannen är död tyvärr, men – blev han mördad…?

2 kommentarer

rolfsaker2

Märkligt fynd i Fjärås, Halland – och namnet får mig tänka på någon kriminell i nutid, men denna mannen var den utsatta. Detta är ett skelettfynd från bronsåldern som gjordes i Kungsbacka kommun 1920.

Misstänkt morddrama?
Det var kanalgrävare som råkade stöta på, 2,5 meter ner i leran, under ett arbete med att dränera ett större sankmarks-område norr om Rolfstorp i Fjärås.

Mannen avled drygt 20 år gammal för 4500 år sedan. Han är 154 centimeter lång, kraftigt byggd och hittades på en bädd av ostronskal och obs. med en yxa vid sitt huvud. Rolfsåkers-mannen har tillfogats ett hugg i benet (det är oklart ifall han ev. drunknade).

Fortfarande pågår diskussioner kring detta fynd och skelettet är åter undersökt av experter. Mordet då (?), först yxan och hugget i benet! Man har ännu ingen misstänkt för mordet. Polisen har – slutat söka!!!

Krångligt?
Först några ben, så några till och snart hade man frilagt ett helt skelett. Tyvärr var alla benen uppgrävda och nerlagda i en stor trälåda när de båda amatörarkeologerna Ahlin och Lindälv kom till platsen för att titta närmare på detta märkliga fynd. Detta faktum försvårade naturligtvis tolkningsprocessen.

rolsajkesmannen

Skelettet återfinns till allmänhetens beskådan på Göteborgs stadsmuseum. Han ligger fortfarande på den bädd av ostronskal som då skapades. Fortfarande pågår diskussioner kring detta fynd.

En annan teori är att det kanske är mer troligt att han blev begravd på stranden och inte så dramatiskt mördad ute på havet. Hans korta kropp, 154 centimeter, hans tandstatus och ett ovanligt litet huvud kan tyda på någon form av genetiska defekter. Ett märkligt öde.

Vad är Rolfsåker? Mer en plats, by vid Hammerö, Hjälm och Hjälmeskulla. På bilden ser vi det skelett som är sparat och hur Rolfsåker ungefär ser ut idag.

Källor:
vartgoteborg.se
sv.wikipedia.org
mapcarta.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 tankar om “Rolfsåkersmannen är död tyvärr, men – blev han mördad…?