Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Gene Krupa, trummisen som var jazz, en ikon…

krupa1

Stor jazzikon, musikant bakom trummor, Gene Krupa var hans namn, känt även utanför den genre han lirade i. Han var: Eugene Bertram ”Gene” Krupa, född 15 januari 1909 i Chicago, Illinois, död 16 oktober 1973 i Yonkers, New York. Han var en amerikansk jazz- och storbandstrumslagare, känd för sitt energiska och praktfulla trumspel, även kompositör och orkesterledare.

Krupa föddes i Chicago som son till polska immigranter. Han var den yngste av Bartley och Ann Krupas nio barn. Hans far dog när Gene var mycket ung och hans mor arbetade som modist för att hjälpa familjen. Alla barnen fick börja arbeta medan de var unga. Föräldrarna var mycket religiösa och hade förberett Gene för prästerskapet. Han studerade på läroverk och tråkiga skolor och efter examen blev lusten efter trummorna så starka att tanken på att bli präst sprack helt! Så medan han fortfarande gick i skolan 1921 startades hans första band, ”The Frivolians”.

Gene Krupa skrev historia med sin första skiva. En session 1927 med The McKenzie-Condon Chicagoans, och blev då – den första musikern att använda ett fullständigt trumset på skivor.

Krupa hann under sin professionella tid med att spela i ett antal kända band. Han började sin bana hos Red Nichols. Efter några år anslöt han sig till Benny Goodmans orkester där hans spel gjorde honom till en riktig jazz-kändis. Efter fyra år hos Goodman startade han en egen orkester, som han ledde fram till 1943. Han hamnade illa till under sommaren 1943 då han greps i San Francisco i en knarkrazzia. Han hade på sig marijuana och hade fixat till en minderårig. Gene dömdes till 90 dagar, varav han satt av 84.Tyvärr resulterade det i dålig publicitet och upplösningen av hans orkester. Narkotika var ganska vanligt i dåtidens jazzkretsar…

krupa2

Han kom igen och hamnade även ett tag hos Tommy Dorsey. Efter en tid var det dags starta upp ett nytt ett eget storband, som var ett av 1940-talets största dansband med upp till 40 musiker. Gradvis skar han ned antalet musiker och från 1951 och framåt ledde han en kvartett eller en trio. I slutet av femtiotalet meddelades han att han dragit ned på spelande p.g.a. ökade ryggproblem. Han fick en hjärtattack 1960 som tvingade honom vila upp i flera månader.

Krupa hade under sin tid inflytande över hur trumset utvecklades och han hade också ett samarbete med en amerikansk cymbaltillverkare och bidrog till utvecklingen av den så kallade hi-haten. Han avled i oktober 1973 av en hjärtattack. Han hade också plågats av leukemi och emfysem. Begravd i Calumet City, Illinois.

Källor:
drummerman.net
sv.wikipedia.org
allmusic.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.