Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Musmaki, muslemur, en gullig primat från Madagaskar…

musmakier

Ett litet häftigt, sött djur, kolla – och du kanske också undrat över vilket slags djur Mort i tecknade filmen Madagaskar är? Svaret är musmaki (mouse lemur på engelska) även känd under namnet muslemur. Musmakier, precis som alla andra lemurer, lever på ön Madagaskar. De olika arterna blir bara mellan 9 och 15 cm höga, om man inte räknar med svansen, och de är därmed de minsta primaterna i världen (den allra minsta är arten Madame Berthe’s mouse lemur som i genomsnitt blir 92 mm lång).

Muslemurer är med en vikt av 200 till 300 gram jämförelsevis små och tillhör de minsta primaterna. Pälsen är lång och mjuk. På övre sidan är den mest gråbrun eller rödaktig och på undersidan lite ljusare. Typiska för familjen är de smala öronen, de stora ögonen som sitter tät intill varandra och de långa bakre extremiteterna. Som alla arter i underordningen Strepsirrhini har de en klo på andra tån av bakre foten för pälsens skötsel. Svansen själv uppnår ibland en längd som motsvarar en och en halv gånger kroppens längd.

Musmakier är aktiva på nätterna och äter både växter och smådjur. Deras förmåga att klättra är särskilt utvecklad och de kan göra långa hopp. Vid hoppet håller de balansen med svansen. De rör sig sällan på marken. Där använder muslemurer sina långa bakre extremiteter och skuttar som en kanin.

mouse-lemur

Fiender i naturen är några ugglor, ormar och på Madagaskar förekommande rovdjur av familjen Eupleridae. Den största faran är kalhuggning av skogen i muslemurernas levnadsområde. Ofta överlever de bara i skyddszoner.

2012 kom det fram nyheter som gjorts av ett tyskt-madagaskiskt forskningsteam 2008/2009, från Sahafina-skogarna i östra Madagaskar. Man hade funnit en ny lemurart.

Forskningsteamet beslöt sig för att döpa den nya arten efter den madagaskiska forskningsgruppen GERP, med resultatet Microcebus gerpi, eller Gerps muslemur på svenska. Gerps muslemur är större än andra muslemurer. En spännande natur som finns på vår jord. Om så skulle jag vilja ha en. Men djur ska vara där de trivs bäst, dessa på Madagaskar.

Källor:
varldenshaftigaste.se
sv.wikipedia.org
zoonen.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.