Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Myror är inte smarta som man tror, eller har de ett samhälle – som inte heller fungerar?

myra

Fem myror minns sämre än fyra elefanter. Myror är jag van vid, då och då vill de komma in och hälsa på, gärna tidig sommar. Husdjur, knappast? Du har hört, flitig som en myra. Det finns  81 kända bofasta myrarter (2012) i Sverige. Utöver det har ett antal arter påträffats i enstaka exemplar. Den största är hästmyran.

Myror (Formicidae) är en familj av gaddsteklar med små eusociala insekter. Myror bildar samhällen där det finns tre olika slags individer: hannar, honor (drottningar) och arbetare. Myror kommunicerar i hög grad med varandra genom så kallade feromoner, doftämnen, som bland annat styr sammanhållningen inom samhällena. Myrornas samhällen är fleråriga, och särskilt honorna av vissa arter kan nå en hög ålder, 15 år och mer. En arbetare (steril hona) blir bara 3-4 år gammal. Ja, allt detta vet du 🙂

Myrorna är själva sinnebilden för effektivitet och samordning. Men verkligheten är annorlunda. Myror ränner ofta bara runt i kolonin, och de kommunicerar inte så väl med varandra som alla trott, enligt en ny studie. De har funnits på jorden i miljontals år och dominerar oftast de flesta ekosystem. Så något måste de göra rätt. Fast hur de bär sig åt är nu, efter den nya studien, något av ett mysterium.

myravaxt

Myrorna har ingen ledare som talar om för alla vad de skall göra. Men eftersom de hela tiden stöter ihop med andra myror har man trott att det hela liknar ett typiskt självreglerande nätverk, som när nyheter eller rykten sprids genom Twitter eller Facebook, eller för att ta ett biologiskt exempel som när en epidemisk sjukdom sprider sig. Alla självreglerande nätverk skulle med andra ord ha samma universella egenskaper.

Saft gillas av myror?
Lite saft kan aldrig skada, om du inte är myra vill säga. Men om du vill bli av med dem (jag har inte sagt något) så är outspädd Fun Light enligt vad man kan läsa dödligt för myran direkt, men är ofarlig för människor. Eller. Vill du bli av med myror utomhus sprejar du enkom rödcederolja, längs med deras stigar, men även omkringliggande områden. Rödceder är 100% ekologiskt och varken du, dina husdjur eller dina växter kommer att ta skada av det.erfekt och djurvänligt!

Krama en myra!!!

Källor:
dn.se
myror.nu
spa.merinfo.se
sv.wikipedia.org
jarvzoo.se/myror

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.