Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vi bloggar, gör du? Hur uppstod det och när, fakta…

bloggandeing

Bloggar gör vi, här och på andra håll. Det vanligaste är nog tankar, om livet, vardagen, men också med specialinriktning. Mode, teknik, mammabloggar, sjukdom, medicin osv i mängd. Fakta är mitt val, det blir lite som en del av allt. Jag tycker du ska starta en blogg, skriv när du vill ex en gång om dagen, veckan? Var anonym om du önskar.

Så vad kommer namnet utav?
Blogg är den mest utbredda termen för en ”weblog”, som är en sammansättning av de engelska orden ”web” och ”log”. Ordet blogg medtogs i den trettonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista över svenska språket som utgavs år 2006. Okey.

När börjades det blogga?
Bloggar och bloggande uppstod som ett fenomen på Internet i slutet av 1990-talet, men började inte spridas ordentligt förrän runt 2003. En blogg kan i sig själv vara en hel webbsida, och den kan även vara en del av en större webbsida. Jag har bloggat om allt och inget sedan det en gång startade, då på många andra håll, flera stängde ned. Idag är väl twitter det stora, men ofta är mycket meningslöst bortsett från korta, snabba nyheter. Tycker jag.

Termen ”weblog” myntades av Jorn Barger i december 1997. Kortformen ”blog” myntades av Peter Merholz, som på skoj bröt upp ordet weblog till frasen we blog på sin internetdagbok i april 1999. Svante Tidholm var en tidig bloggare, kanske Sveriges första. Annica Tiger började skriva dagbok på Internet augusti 1997.

Vad som i synnerhet karaktäriserar en blogg är den kronologiskt omvända strukturen där de senast publicerade texterna visas längst upp på sidan. De flesta bloggar har en kommentarfunktion som gör att andra kan uttrycka sig och komma med åsikter om innehållet. I dagsläget finns det fler än 100 miljoner bloggar världen över.

Grundidén med en blogg är att man kan dela med sig av sina tankar eller annat, till hela världens 1,6 miljarder internetanvändare. Om man ser till innehållet finns det faktiskt ingen gräns för vad man kan använda en blogg till.

”Farliga” bloggar?
Barack Obamas lyckade valkampanj 2008 berodde till stor del på målmedveten webbdagboksskrivande. Flera diktaturer har skakats av orädda bloggare, varav några i till exempel Kina, Iran, Egypten och Kuba nått stor internationell uppmärksamhet.

Vilka är de tre största kändisbloggarna – i hela världen? (2008)
1. Perez Hilton
2. TMZ
3. ValleyWag

På bloggportalen i Sverige är den största privata bloggen – Kenza.

Ett tips, jag gillar Elsa 🙂
Elsa Billgren, hennes blogg handlar mest om klänningar. Och kärlek. Och Paris, sköna söndagar och en massa annat. Hennes egna ord 🙂
elsa.elle.se

Ronja

Jag minns ex Blondinbella, Molly Sandén , Katrin Zytomierska, Alexandra Pascalidou, Hanna Widerstedt, Anna Anka, Claudia Galli Concha, Alex Schulman, Jessica Almenäs, Carl Bildt, Elin Kling, Jonas Gardell, Magdalena Graaf, Magnus Uggla m.fl. Någon kan tjäna pengar på det, vanligen en stor blogg med en kändis och där reklam tar stor plats ex kring mode och kläder.

Bilden ovan från en faktablogg, min 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
expressen.se
bloggportalen.se
allasbloggar.blogg.se
elsa.elle.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.