Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Sickan Carlsson, Sveriges största stjärna och starkast strålande sol…

sickanungfilm

Ja, det uttrycket stöter man på i media och denna kvinna som alltid syntes leende. Under sin storhetstid, på 1940- och 50-talet, tillhörde hon det exklusiva fåtal av svenska filmstjärnor som kunde bära upp en film helt på egen hand. Hennes medverkan räckte ofta för att en film skulle bli en publiksuccé. ”Sickan-filmer” var ett begrepp och hon fick högre gage än manliga stjärnor.

Vem var hon? Fakta!
Sickan Anna-Greta Carlsson Adamsson, född Carlsson 12 augusti 1915 i Katarina församling, Stockholm, död 2 november 2011 i Stockholm, var en svensk skådespelare och sångerska. Hon syntes på film, hon spelade också revy och teater, dansade och sjöng in skivor, och inte minst gjorde hon mängder av program för Sveriges Radio. Hon blev känd för att alltid vara ”glittrande glad”, både på film och privat, en stämpel som skulle följa henne genom livet. Som ung hjälpte hon till i sin fasters mjölkaffär i Gamla stan.

Föräldrar?
Hon var dotter till typografen Witus Carlsson och affärsexpediten Siri Lindblom. Hon var det enda barnet och växte upp på Södermalm och Östermalm i Stockholm.

sickancarlsson

Namnet Sickan som förnamn?
Det fick hon efter sin fars favoritskådespelare Sickan Castegren.

I tioårsåldern framträdde Carlsson för första gången i radio. Vid 16 års ålder slutade Carlsson skolan och började på Södra teatern i oktober 1932. Hennes första pjäs var lustspelet Vi som går köksvägen mot Thor Modéen och Birgit Chenon.  I februari 1933 skrev hon ett treårigt elevkontrakt med Svensk Filmindustri. Hennes första film för SF var Kära släkten (1933) med Gösta Ekman och Tutta Rolf.

Hennes sista långfilm var Charlotte Löwensköld (1979), där hon spelade en dramatisk roll som  prostinna.  I början av 1990-talet medverkade hon i tv-serien Kusiner i kubik och hennes artistkarriär avrundades med shower för pensionärer i hela Sverige tillsammans med Annalisa Ericson.

Gift med…?
I september 1939 gifte hon sig med skeppsredaren Gösta Reuter i Engelbrektskyrkan i Stockholm. Året efter föddes dottern Ingegerd. Äktenskapet upplöstes och 1945 gifte hon sig med biodirektören Åke Rapp (1914-1993). År 1957 skilde paret sig. År 1958 gifte hon sig med direktör Sölve Adamsson, och förblev gift till makens bortgång 1987.

Sickan, citat 1977 ur sin bok:
”Filmstjärna eller inte är jag ju så förtvivlat vanlig.”

himmel_och_pannkaka_59

Det påstås att SvT1 visade en Sickan Carlsson-film när det första planet flög in i World Trade Center. De flesta som såg filmen bytte kanal när det började visas en nyhetsremsa om kraschen i NY i ovankanten.  År 2011 avled hon på Borgarhemmet på Södermalm i Stockholm. Sickan är begravd på Bromma kyrkogård i Stockholms län.

Sickan Carlssons dotter Ingegerd Parker bor i USA (i nov. 2011), har 2 döttrar, Elizabeth och Carolyn. Hon var hemma i Sverige i två veckor, och satt med sin 96-åriga mor varje dag på äldreboendet Borgarhemmet i Stockholm. Men när modern mådde bättre kände hon att hon kunde resa tillbaka till USA.

Citat Ingegerd:
”Hon var helt otrolig i sin spelglädje. När hon spelade teater lade hon ned allt sitt kunnande. Samtidigt var hon en oerhört privat person. Film och teater var inte allt i hennes liv. Hon var även en fantastisk mor och mormor.”

För sin filmkarriär erhöll hon 2005 en hedersguldbagge. En kvinna att minnas…

Källor:
sv.wikipedia.org
sverigesradio.se
expressen.se
gp.se
sv.wikiquote.org
imdb.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.