Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Mysteriet ”Sarah Joe”, båten med fem man försvann, men märkliga saker…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den 11 februari 1979, gick fem män från den hawaiianska ön Maui, plats Hana, ut på en fisketur på en båt som kallas ”Sarah Joe”, en motorbåt på cirka 5 meter. De var Peter Hanchett, Benjamin Kalama, Ralph Malaiakini, Scott Moorman och Patrick Woesner  På eftermiddagen blåste det upp till storm som senare övergick i orkan. Klockan 17:00 anmäldes Moorman och hans vänner som saknade.

Kustbevakningen skickade ut helikopter och flygplan, men sikten var för dålig. Peters far, John Hanchett gick ut för att leta efter dem, senare med sällskap av en marinbiolog och kapten Jim Cushman från kustbevakningen, den tredje dagen

Sökandet fortsatte i fem dagar, men utan spår av vare sig män eller båtspillror.
Det kan tyckas självklart att de fem männen förmodligen kommit vilse på havet och drunknat, men saker fick verkligen en konstig vändning när man 9 år senare, 1988, fann bitar av ”Sarah Joe”.

mysterium

1988 var marinbiologen John Naughton på en stor expedition till en öde atoll som kallas Botak, Taongi cirka 351 mil från Maui, Hawaii – en del av Marshallöarna, där han upptäckte en liten båt som på vrakets akter hade ett hawaiianskt registreringsnummer – Sarah Joes. I närheten hittade han ett kors byggt av vrakspillror och stenar. Därinunder hade någon begravt i en ytlig grav – med ett mänskligt käkben som sköt ut från en hög med stenar.

Kustbevakningen fick genom en dental undersökning fram att detta ben tillhörde Scott Moorman, fiskare på båten. Det är fullt möjligt att båten nått till ön inom tre månader, men problemet är att en statlig undersökning av ön sex år tidigare skulle ha funnit båten. Hade de andra fyra förlist under olika skeenden – kom någon efter expeditionen eller anlände någon till ön för att lämna båten och Moormans kvarlevor?

En möjlig ledtråd vilar på ön. Moormans käkben hade begravts med en obunden bunt papper på knappa 2 cm, lappar växelvis med aluminiumfolie mellan sidorna. De kryptiska pappren kan vara en del av en kinesisk begravningsritual som representerar pengar och lycka i nästa liv. Folien såsom de inuti tidningarna betyder också pengar eller lycka för de döda att ta med dem i nästa liv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dock inga spår av de andra fyra männen, så om det var de som begravde honom, vad hände med dem efteråt? Och om de inte begravde honom, vem gjorde det? För att göra det ännu konstigare, hade denna ö ju genomsökts – ingen hittade bitar av Sarah Joe eller graven vid den tidpunkten. Detta kallas ett mysterium, svaren kan man bara gissa, kanske ledtrådar kan dyka upp. Bilderna, platsen de utgick från, stranden – bild på båten man fann och minnessten över offren.

Källor:
coolinterestingstuff.com
waymarking.com
convertunits.com
unsolved.com
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.