Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

En ballograf i handen, pennan som åter blivit svensk…

ballograffin

Många känner igen namnet, varumärket, och kanske du undrar vad namnet kommer utav? Kanske skapades den av herr Ballograf? 🙂

Ballograf AB är ett företag i Göteborg som tillverkar kulspetspennor. Företagets mest sålda produkt är kulspetspennan Epoca (bild). Ballograf grundades 1945 och är Sveriges och även – norra Europas enda penntillverkare och varje år tillverkar de över 4 miljoner kulspetspennor, stiftpennor och styluspennor på sin fabrik i Göteborg.

fabrikballograf

Namnet ballograf?
Ballo betyder kula och graf betyder skriva.

Företaget grundades 1945 av Eugen Spitzer som Aktiebolaget Fabeha med försäljning av kontorsvaror. Spitzer hade kommit till Sverige från Ungern. Han var österrikisk jude som flytt nazismen. Tillverkningen av kulpennor startade i liten skala i ett garage på S:t Pauligatan 1947. Den första leveransen gick till Epa.

1959 köptes företaget av den franska BIC-koncernen, som ville etablera sig på den nordiska kontorsvarumarknaden. 1960 lanserades företagets mest sålda penna – Epoca.

Under 2004 beslutade BIC att sälja varumärket och tillverkningen av Ballografprodukter till sin dåvarande Nordenchef. 50% vardera av Jan Johansson och 50 % av Tommy Kvist. Fram till en bit in på 1970-talet hade Ballograf 200 anställda. I dag är det 33 personer som arbetar på företaget

deskset

Man tillverkar den på Klangfärgsgatan i Västra Frölunda, ett industriområde enligt bilden som visar en fin modell och ett deskset (bordset som man ofta ser ute på serviceinrättningar).

Källor:
sv.wikipedia.org
ballograf.se (hemsida)
designtorget.se
hitta.se/ballograf

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.