Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Mali i Västafrika, landet med terror, våld och fattigdom…

malifolk

Som oftast i länder med en stor etnisk mångfald har de olika folkslagen i Mali skilda sedvänjor, även om makthavare sedan självständigheten 1960 har strävat efter att skapa en nationell identitet. Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. I landet är 61% analfabeter.

Trots ekonomiska reformer har dock Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister. Huvudstad är Bamako med cirka 1,8 miljoner invånare.

Terror och våld råder, vi minns den kidnappade svensken som al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, skickade ett videoband med, till en sydafrikansk hjälporganisation. Det gäller den kidnappade Johan Gustafsson (från Värnamo). Han ska varit filmad i ett skogsbryn i Saharaområdet – i filmen sägs också att Johan försökt fly men hittats uttorkad i öknen.

Hur gick det till?
Gustafsson kidnappades i Mali i oktober 2011, när han var på en resa med motorcykel till Sydafrika. Redan från starten dokumenterade de äventyret och lade ut klippen på You­tube. Johans syster filmade deras avfärd och uppmanade honom att ta vara på sig, vara försiktig. Han kidnappades i samband med ett restaurangbesök i turiststaden Timbuktu i Mali där han var på genomresa. Alla tre kidnappades och i samband med kidnappningen sköts också en tysk medborgare till döds.

Familjen till Johan väntar nu på ett besked från kidnapparna al-Qaida om Johan ska släppas eller ej.  Johan är ju inte fri. Så man kan ju inte säga att någonting ser bra ut.Han syster Victoria säger, ”För mig finns bara en definition av ser bra ut och det är att Johan fysiskt är på väg hem. Så att allt annat som händer just nu, det känns som, ja, den som lever får se.” Man undrar om UD engagerar sig. Av rädsla?

malikarta

Mali drabbade av flera terrordåd under våren, sommaren och hösten 2015 med flera skadade och dödade. Både maliska säkerhetsstyrkor, civila mål och utländska medborgare har drabbats. Flera FN-soldater dödades (2016-05-29), minst fem soldater dödades i attacken på söndagen.

Mali, formellt Republiken Mali (franska: République du Mali), är en kustlös stat i Västafrika. Mali, som är det sjunde största landet i Afrika. Befolkningen är cirka 16,9 miljoner invånare. Med anledning av säkerhetsläget avråder UD tills vidare från resor till Mali, undantaget Bamako, varifrån UD avråder från icke nödvändiga resor. (2016-augusti).

Mali består av 8 regioner, som i norr når långt in i centrala Sahara, medan landets sydliga delar, där majoriteten av befolkningen bor, kännetecknas av floderna Niger och Senegal. Landets ekonomiska struktur kretsar huvudsakligen kring jordbruk och fiske. Malis naturresurser omfattar bland annat guld, uran och salt. Mali antas vara ett av de fattigaste länderna i världen.

Franska är officiellt språk i Mali, men bambara, som förstås av 80 % av befolkningen, används allmänt som ett mellanfolkligt språk.

Mali är bland annat känt för uppmärksammade konstverk i trä, såsom huvudmasker och statyetter. Även lerarkitekturen, som i västafrika har anor från 1300-talet, är anmärkningsvärd. Speciellt i Timbuktu finns kända moskéer av soltorkat tegel som uppvisar både islamiska och lokala afrikanska influenser. Inom musiken, som också influeras båda av det svarta Afrikas och arabvärldens musik, förekommer instrument som trummor, gitarrer, lutor, harpor och xylofoner. Bild från landsbygden och folket samt en kartbild.

Källor:
expressen.se
sv.wikipedia.org
swedenabroad.com
omni.se
svt.se
dn.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.