Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sport eller nutida,”primitivt” djurplågeri, Palio…?

palio-racesiena

Palio, tv har visat olika dokumentärer om denna folkfest som är enormt populär. Ser man tävlingarna ser man hästar som springer till sitt yttersta med ryttare som rider barbacka och ska bli först i mål. Regler finns, men omöjliga förstå. För mig går tankarna ändå till tjurfäktning som är något helt annat. I båda fallen har djurens rätt kommit i skymundan.

Vad är då palio?
Palio eller Palio delle contrade, är en hästkapplöpning mellan olika stadsdelar i Siena (Toscana, Italien). Kapplöpningen hålls två gånger varje år (2 juli och 16 augusti) på det centrala torget Piazza del Campo och vid särskilda tillfällen har man tre. Man lägger jord för att få en hästkapplöpningsbana på torget och sätter upp läktare för tävlingarna.

Anor från 1400-talet, den nuvarande modellen har sitt ursprung från 1581. Dessa två datum lär man ha haft sedan 1644 och ser man det förstår man att den är gammal.  

Palio är inte en stor händelse, organiserad för turism: det är livet för människorna i Siena i tid och i olika aspekter och känslor. Den har gamla rötter med vissa bestämmelser sedan snart 400 år.

Det är bara 10 contrador (stadsdelar) som tävlar. De som inte är med det innevarande året, får vara med i nästa års Palio. Contradorna införskaffar en jockey som rider för contradan, vilka sedan rider barbacka och i princip allt är tillåtet utom att piska de andras hästar. På en del av banan, den farliga, branta, lutande delen, får ryttarna använda sina piskor (gjorda av torkad tjurhud, som i form av en pinne) inte bara för sin egen häst, men även för att störa andra hästar och ryttare. Gränsen där är hårfin, piska andras, störa.

Kampen i palion är inte bara en hästkapplöpning utan också ett rävspel mellan contradorna. De köper och säljer gentjänster, myglar friskt och det är helt okej. Olika contrador är urgamla fiender och vänner. Till och med vid startlinjen köper och säljer jockyerna gentjänster mellan varandra.

Man lottar startplaceringarna strax före start. Ryttare 1-9 står i en rad så gott de kan vid första repet, ryttare 10 står lite bakom alla och är den som har starten i sina händer. Så fort ryttare 10 sticker så börjar det, och nr 10 försöker givetvis starta när fienderna inte är beredda och vännerna är, och det finns en lucka i startledet.

Till skillnad från stadsstaterna så utvecklades palion i Siena till bli ett folkligt skådespel snarare än adelsmännens tidsfördriv och detta är troligen ett stort skäl till att den fortfarande lever vidare idag. Banan rids tre varv, ett löp varar vanligtvis inte mer än 90 sekunder. Ryttare och hästar tränar hela året och det är väldigt noga med detta som ger enorm pondus.

palio

Tusentals engelsmän beser detta och staden står still i övrigt, olyckor sker dock med både hästar, ryttare och ibland åskådare. Bästa sättet är att hyra in sig hos någon så man kan se från fönster, men det kostar 🙂

Om du reser dit?
Finns det toa på platsen? Nej, det finns inte. 🙂
Säljer man läskedrycker?
Generellt finns det tre stånd som säljer kalla drycker och snacks och är lätta att hitta.

Cosima Spender, 43-årig kvinna, en anglo-italiensk regissör, tillbringade 2013 med att filma detta – med ett nät av intriger och korruption.

”Varje person är född i sin contrada, uppvuxen i sin contrada, och begravs i sin contrada. I själva verket är tillhörigheten så stark så att ”deras kärlek till sin contrada är jämförbar bara med deras kärlek till sin familj.”

Under flera år har Palio varit i fokus för ett stort antal protester från organisationer om djurs rättigheter, mycket sker under loppen, hästar och ryttare faller och piskan av tjurhud går varm. Hästar dör ibland och – för mig blir det en negativ bild om man sammanför alla delar.

Källor:
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
telegraph.co.uk
ilpalio.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.