Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

All fakta om Färöarna, från historia, natur och till musik och sport…

faroarna-tinganes

Färöarna är inte så ofta vi läser om, själv hade jag en släkting som var där för flera år sedan och jag minns hans ord, kallt och blåsigt. Känt är fisket och en karg natur, samt att den är en ögrupp i Nordatlanten. Färöarna består av 18 öar. Under andra världskriget ockuperades Färöarna den 12 april 1940 av Storbritannien.

De tidiga detaljerna om Färöarnas historia är ofta mycket oklara, det är möjligt att den iriska munken Sankt Brendan seglade förbi öarna under sin Nordatlantiska resa under 500-talet. Han såg en Fårö och ett Fågelparadis vilket kan ha varit Färöarna med dess fåravel och rika fågelliv.

Under sent 600-tal fram till tidigt 700-tal var öarna ofta besökta av just munkar från Irland. Det är inte mycket man vet om dem, förutom att de använde Färöarna och Island som eremitboningar. Enligt traditionen fördrevs de av asatroende vikingar som koloniserade öarna på 800-talet. År 999 antogs kristendomen som officiell religion av lagtinget.

faroarna

Fram till 1300-talet är det inte mycket man vet om historien. Den främsta källan för perioden fram till dess är Färingasagan (Færeyinga Saga) från 1200-talet men det är omstritt hur historisk den är.

Färöarna har varit nedisade vid flera tillfällen under kvartärperioden, men de högsta topparna har troligen aldrig varit täckta av is. Stora delar av öarna täcks av torv som dock på många håll har brutits och använts för bl.a. uppvärmning. I torven har tefralager från isländska vulkanutbrott påträffats.

Det färöiska språket är närmast släkt med isländska, sydvästnorska dialekter samt det sedan ett par hundra år utdöda språket norn, som talades på Shetlandsöarna. Språket har sitt ursprung i det nordiska språk som talades av de nybyggare som befolkade öarna från 800-talet och framåt. Det danska språket är även officiellt, men används i allt mindre utsträckning. Norn, det visste du inte 🙂

Det bor cirka 50 000 människor på Färöarna och omkring 21 000 av dem bor i huvudstaden Torshamn. Eller -havn om ni så vill. 5 000 i Färöarnas andra stad Klaksvík. Fiske är den allra viktigaste industrin följt av turism och ullproduktion. Över 97 procent av öns export utgörs av fiskeriprodukter.

Namnet? Fakta?
Färöarna (färöiska Føroyar, svensk översättning ”Fåröarna”; danska Færøerne) är en ögrupp norr om Brittiska öarna som tillsammans med Grönland ingår i det danska kungariket. Dock är Färöarna självstyrande i många lokala frågor sedan 1948 och har egen frimärksutgivning sedan 1976.

Färöarna och Grönland står utanför Europeiska unionen, trots att resten av det danska riket är med. Ögruppen är med sina 18 öar och 11 holmar, från Kapp Enniberg på Viðoy i norr, till Sumbiarsteinur söder om Suðuroy, 118 kilometer lång. Färöarnas sammanlagda yta är ungefär hälften så stor som Gotlands, men har nästan lika stor befolkning och alltså dubbelt så hög befolkningstäthet.

Karta_Färöarna

Djur?
Färöarna har ett rikt fågelliv, med 270 beskrivna arter, och marint liv, men bara tre vilda arter landdäggdjur: husmus, brunråtta och skogshare (som infördes från Norge 1855).

Träd?
De saknades tidigare helt, men har nu i mycket begränsad mängd inplanterats i skyddade lägen, mest i tätorter. Dessa har hämtats från Alaska (mest tall) och Eldslandet (mest Sydbok) där liknande fuktiga, salta, blåsiga, kyliga förhållanden råder. Träd hämtade från Skandinavien klarar sig sämre.

Tätorter?
Borðoy är den största av de nordliga öarna, här ligger Färöarnas näst största stad Klaksvík som har cirka 5 000 invånare. Förutom Klaksvík finns det sju andra tätorter på ön: Norðoyri, Ánirnar, Árnafjørður, Strond, Norðtoftir, Depil och Norðdepil.
Ön Koltur och även  Stóra Dímun, har endast två invånare och en area på 2,5 km².
Det är på ön Vágar som flygplatsen Vágar flygplats finns. Ön har totalt omkring 2 800 invånare.

Såsom del av kungadömet Danmark är Färöarna till statsskicket en konstitutionell monarki med den danska drottningen Margrethe II som statschef.  Färöarna nationaldag heter Ólavsøka (”Olaifesten”) och firas den 28 och 29 juli till minne av den norske kungen Olav den heliges död 29 juli år 1030. Nationaldagen uttrycker dessutom Färöarnas speciella samfund av politik och kristendom som är djupt rotade i deras kultur och samhälle. Kung Olav är också det färöiska skyddshelgonet

Färöarnas parlament heter Lagtinget, regeringen kallas landsstyret. Här finns det sex dagstidningar som ges ut 1-5 gånger i veckan och har en totalupplaga på drygt 30 000 exemplar. Den äldsta och största tidningen är Dimmalætting.

Musik?
Färöarnas i särklass mest kända musiker idag är Eivør Pálsdóttir, som jag hört och tycker om. Hon är född i juli 1983, en färöisk sångerska som bland annat sjunger jazz, folkmusik, country, popmusik. Det finns även musikgrupper som Yggdrasil med Kristian Blak, Tveyhundrað, Makrel, Gestir och Deja Vu som hör till de mest betydande inom den nutida färöiska musiken. Teitur är en annan artist med rötterna på Färöarna. Bandet Týr är välkänt i hela världen.

Avslutar med sport (så ni vet allt) 🙂
Heidi Andreasen, född i december 1985 är en simmare härifrån. Hon deltog vid Paraolympics år 2000 och vid tävlingarna vann hon tre silvermedaljer och en bronsmedalj.

En plats jag gärna skulle besöka en sommarhelg.

Källor:
sv.wikipedia.org
norden.org
samfundet-sverige-faroarna.se
123fakta.com

Boken Faktakalendern 2016

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.